Megújult a Kiskunsági Nemzeti Park őshonos háziállatokat tartó telepe

őshonos háziállatok


Fontos szerepet kapnak az őshonos háziállatok


Egy hétéves, uniós forrásból megvalósuló projekt keretében fejlesztették a Felső-kiskunsági-puszták és -tavak, illetve a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos háziállatok tartásához szükséges infrastruktúrát.

Mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek

A területekhez kapcsolódó szántók, természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek kezelésére többek között traktorokat, homlokrakodókat, tárcsás fűkaszákat, direktvető gépeket, bálázókat, rendképzőket, rézsűkaszákat és rendsodrókat vásároltak.

Felújították az Izsák-Páhi őshonosállat-tartó telepet, ahol magyar szürke szarvasmarhát és mezőhegyesi félvér lovakat tenyésztenek. Az istálló épületét kívül-belül lefestették, megjavították a tetőhéjazatát és a bádogozását, illetve kicserélték a nyílászárókat. Felújították továbbá a lóboxokat és kialakították az épület körüli vízelvezetést.


Megerősítették a gulyaszállás tetőszerkezetét is, és kicserélték az elektromos vezetékeket. Közben elbontották a régi, már nem felújítható ménistállót, épült egy új kocsiszín, mobil karámrendszert szereztek be, és az állattartó telep melletti legelőkön új villanypásztorrendszereket is telepítettek.

Őshonos hazai háziállatok

A nemzeti parknak meghatározó szerepe van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a mezőhegyesi félvér ló (Furioso North-Star) génmegőrzésében. Az őshonos hazai háziállatfajták fenntartásával ez és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül.

Az igazgatóság a magyar szürke szarvasmarha tenyésztésében és annak természetvédelmi célú hasznosításában az 1990-es évek közepe óta vesz részt, amikor a nagy múltú, nagy genetikai értékű állomány továbbtenyésztésének feladatát kapta meg. A régi háziállatfajták közül a hazai tenyésztésű, a hazai tájhoz kötődő, és más fajtáktól kellően elkülönült fajtatiszta állományú szürkemarha elsőként kapott védettséget, mint első osztályú géntartalék.


A Furioso-North Start 2004-ben nemzeti kincsé nyilvánították, és az alacsony egyedszáma miatt (ötszáz körüli tenyészkanca és nyolcvan tenyészmén) a védett őshonos állatfajták közé sorolják. A fajtát a nemzeti park 2009 óta tenyészti, ekkor léptek be két kancával a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesületbe. Jelenleg ötvenkét állatot számlál a a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján tenyésztett lóállományuk.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több nemzeti park

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük