Orkatámadások miatt adtak ki figyelmeztetést

orkatámadások

Orkatámadások miatt adtak ki figyelmeztetést


Néhány napja orkák elsüllyesztettek egy vitorlás jachtot a marokkói vizeken. A tizenöt méteres Alboran Cognac-on két ember utazott, akik május 12-én, vasárnap reggel kértek segítséget a spanyol tengeri mentőszolgálattól.

Az utasok arról számoltak be, hogy hirtelen ütéseket éreztek a hajótesten és a kormánylapáton, mielőtt a víz elkezdett beszivárogni a hajóba. A mentőszolgálat egy közelben haladó olajszállítót értesített, amely felvette és Gibraltárba szállította őket, mielőtt a jacht elsüllyedt.

Az incidens

az Európát Afrikától elválasztó Gibraltári-szorosnál és Portugália, valamint Északnyugat-Spanyolország Atlanti-óceáni partjainál négy éve kezdődött orkatámadások legújabb példája. A szakértők úgy vélik, hogy egy körülbelül tizenöt egyedből álló szubpopulációról van szó, amely a Gladis elnevezést kapta.

Az orkatámadások rendszeressé válása miatt 2020 augusztusában munkacsoport alakult Atlanti Orkamunkacsoport néven (Grupo de Trabajo Orca Atlántica; GTOA), és létrejött egy Facebook-csoport, ahol orkatámadásokkal kapcsolatos információkat lehet megosztani. Orca Attack Reports-t, hogy megkönnyítsék az interakciókkal kapcsolatos információk megosztását.

A GTOA kutatócsoport szerint közel 700 interakció történt azóta, hogy 2020 májusában először jelentettek orkatámadásokat a régióban, de arányaiban ez nem számít soknak, mert a kutatók szerint a delfinek csak mintegy minden századik hajóval kerülnek érintkezésbe.

A kutatók nem tudják,

mi az oka ennek a viselkedésnek, de több elméletük van. Nem zárják ki, hogy az állatok kíváncsiságának játékos megnyilvánulásáról van szó, esetleg azokat célozzák meg, akiket vetélytársnak éreznek kedvenc táplálékuk, a kékúszójú tonhal megszerzésében, de az is felmerült, hogy korábban az egyik orka összeütközött egy hajóval, esetleg halászhálóba tekeredett, és így próbált bosszút állni, majd a többiek eltanulták tőle, vagy megtanította nekik a viselkedést.

A spanyol közlekedési és környezetvédelmi minisztérium kedden közleményt adott ki, amelyben arra kérték a vitorlással és motorcsónakkal közlekedőket, hogy május és augusztus között legyenek körültekintőek a Gibraltári-szoros és a Cádizi-öböl közötti területen, és ha lehet, maradjanak a part mentén.

Forrás: Reuters, Independent, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több delfin

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük