Frissítés: letartóztatták a két férfit a svájci farkas ügyében

farkas

Frissítés: letartóztatták a két férfit a svájci farkas ügyében


Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, hogy a farkas éppen merre jár, és sokan drukkoltak neki, hogy új családra találjon.

Április elején azonban a nyomkövető elhallgatott, és nagyon rövid időn belül felmerült, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott. A nyomozást – az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján – ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntettének elkövetése miatt rendelték el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói kutatásokat hajtottak végre, szemléket folytattak le, bizonyítékokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki és a svájci hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.


A rendőrség videót is közzétett az elfogásról

A beszerzett adatok alapján megállapították, hogy a gyanú szerint a védett farkast április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is volt.

Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták, azt a Hernád folyóba dobták, de a nyomozók búvárok segítségével megtalálták azt. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A nyomozás arra is rámutatott, a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy védett ragadozóról van szó.A két szabolcsi férfit a KR NNI szerdán hajnalban fogta el, egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérték, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.
A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket és kezdeményezték a letartóztatásukat.

Frissítés:

A Miskolci Törvényszék közleményt adott ki, amely szerint az egyik gyanúsított április 1-jén délután a másik gyanúsított felügyeletére bízta kilenc éves gyermekét, hogy Hidasnémeti külterületén vadásszanak.

Ehhez az általa engedéllyel tartott, működőképes vadászlőfegyverét az engedéllyel nem rendelkező kiskorú kezébe adta, és kis idő múlva a gyermek lelőtte a fokozottan védett, 250 ezer forint természetvédelmi értékű farkast. A terheltek a tetemet az apa gépjárművébe helyezték.

A bíróság szerint a két felnőtt férfi cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet természetkárosítás és kiskorú veszélyeztetésének bűntette megállapítására, míg az egyikük esetében lőfegyverrel visszaélés és nagyobb kárt okozó rongálás bűntette is megállapítható lehet.

A nyomozás jelenleg is folyamatban van, az eljárás során további adatgyűjtés szükséges. A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértéke miatt a terheltek esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék. A Miskolci Járásbíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, ezért – nem végleges végzésében – szeptember 4-ig elrendelte a két férfi letartóztatását.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Josh Felise/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több farkas

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vadmacskakölykök születtek Szegeden

  Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

  3 hozzászólás

  1. Bonyolódik ez még egy ideig, néhány kunkorral a történetben. 🙁

   1. Author

    Nagyon úgy tűnik. De remélem, nem fogják tudni kivágni magukat, jó lenne azt érezni, hogy a természetkárosításnak is vannak következményei. Mármint az elkövetőkre nézve is.

  2. Egészen elképesztő, hogy egy 9 éves gyerek fegyvert kap a kezébe. Már az is kérdés, mit keresett ott. Remélem nem mossa ki őket egyetlen csavaros eszű ügyvéd sem.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük