Amerika búcsúzik a hagyományos izzóktól

hagyományos izzók

Amerika búcsúzik a hagyományos izzóktól


Hatályba lépett a hagyományos villanykörték gyártásának és árusításának tilalmáról szóló törvény az Amerikai Egyesült Államokban augusztus 1-jén. A villanyégők energiahatékonyságáról szóló jogszabályt még az Obama-adminisztráció idején iktatták törvénybe.

Többé nem lehet sem gyártani, sem árusítani hagyományos világító izzót és halogén égőt, és tilos az alacsony hatásfokú villanykörték importja is, de a háztartásokban meglévők még felhasználhatók.

A törvény által meghatározott energiahatékonysági szintet gyakorlatilag csak a LED-technológiájú villanyégők tudják biztosítani, amelyeket az árcsökkenéssel és minőségjavulással párhuzamosan egyre többen használnak: arányuk 2015 és 2020 között négyről negyvenhét százalékra emelkedett az amerikai háztartásokban.

A háztartások összességében évente mintegy hárommilliárd dollárt takarítanak meg azzal, hogy hagyományos izzók helyett LED-égőket használnak, ez pedig 222 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg harminc év alatt.

A villanyégők új gyártási és forgalmazási szabályait ugyanakkor az elmúlt években nagy viták övezték, és volt, aki a fogyasztók választási szabadságának csorbítását látta a törekvésben, és attól tartott, hogy az új előírások komoly többletköltségeket jelentenek a gyártóknak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  még több Egyesült Államok

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük