Ókori hajóroncsra bukkantak Horvátországban

hajóroncs

Ókori hajóroncsra bukkantak Horvátországban


Nemrég búvárrégészek egy hétezer éves út maradványaira bukkantak Dalmáciában, most pedig a horvát és az olasz haditengerészet flottájának aknaelhárító búvárai egy közös kiképzés során ókori fahajó maradványait fedezték fel Hvar mellett, Scedra szigeténél.

Az eddig ismeretlen hajó az időszámításuk előtti harmadik századból származik, és antik amforarakományával együtt süllyedt ötven méteres mélységbe.

Ez egyben a legkorábbi ismert hajóroncs az Adriai-tenger keleti partján.

A víz alatti gyakorlat helyszínét a területen található lehetséges régészeti leletekről szóló korábbi információk alapján választották ki, majd elvégezték a tengerfenék többrétegű felmérését, így sikerült kimutatni, hogy valóban régészeti lelőhelyről lehet szó.


Nemrég egy másik, hasonló korú hajóroncsot is találtak a környéken

A lelőhely pontos történelmi összefüggéseinek, kiterjedésének és egyéb jellemzőinek meghatározása a jövőbeni régészeti kutatásokra vár majd, amelyek alapján tervek készülnek a védelmére, állagának megóvására és a leletek bemutatására.

Forrás: MTI, a címlapképen a Nagy-tavaknál 1871-ben elsüllyedt E. B. Allen látható, forrás: NOAA/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több Horvátország

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több régészet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

  Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük