A Néprajzi Múzeum lett a világ legjobb középülete

néprajzi múzeum

A Néprajzi Múzeum lett a világ legjobb középülete


A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án, Szingapúrban. A Ferencz Marcel által tervezett múzeumot a Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI aranyéremmel jutalmazta a World Prix d’Excellence gálán. A japán építész, Fudzsimoto Szú által megálmodott Magyar Zene Háza is díjat nyert.

A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek így Magyarország legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak a Városliget Zrt. közleménye szerint.

Az 1951-ben alakult,

több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d’Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése.

A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát – ismertették a közleményben.

A Néprajzi Múzeum tervezésére

2016-ban hirdettek meghívásos nemzetközi tervpályázatot. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette Napur Architect pályaműve lett a győztes. A 2022 májusában nyílt Néprajzi Múzeumban interaktív tárlatok mellett mintegy négyezer műtárgyat felvonultató Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. Az épületen hétezer négyzetméteres tetőkert található.

Idén ősztől

a múzeum gyűjteményéből minden korábbinál többet ismerhetünk meg az intézmény épülő, új állandó kiállításán. A szeptemberben megnyíló, több mint háromezer négyzetméteres térben csaknem háromezer magyar és nemzetközi vonatkozású műtárggyal találkozhatunk. A munkálatok miatt a múzeum június végén bezár.

A Néprajzi Múzeum már korábban is felkeltette a nemzetközi építész- és ingatlanszakma figyelmét, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, és egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. 2022-ben elnyerte a rangos svájci Built Design Awards kulturális kategóriájának fődíját és a kínai Idea-Tops Awards első helyezését kulturális kategóriában. A London International Creative Competition szintén kategóriaelsőnek választotta, a német German Design Awards pedig “Excellent Architecture” elismeréssel jutalmazta. 2022 legjobb projektjei közé választotta a tekintélyes holland Archello Awards és az olasz Inside Quality Design Awards.

2023-ban az amerikai Time Magazine beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, és ugyenbben az évben elnyerte a Paris Design Award és az International Architecture Award elismerését. Az Architizer A+ Award múzeumépítészet valamint építészet és homlokzat kategóriában is a legjobbnak ítélte az épületet.

Forrás: MTI, kép: Palkó György/Liget Budapest

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több építészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Mindkettőben jártam tavaly év elején – fantasztikusak, bár a Néprajzi Múzeum tetején a kertben nem voltunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük