A turizmus Oscar-díját egy budapesti városfejlesztés kapta

Liget Projekt

Nem akármilyen elismerést kapott a Liget Budapest Projekt


Az idén tíz éves Liget Budapest Projekt a World Travel Awards díjátadóján kapta meg az Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztésének járó elismerést, amelyet turisztikai Oscarként is emlegetnek.

A World Travel Awards díjat 1993-ban alapították, hogy elismerje a nemzetközi utazási, turisztikai és vendéglátóipari szektor legkiválóbb kezdeményezéseit. A díjakat idén a harmincadik alkalommal adták át.

A Liget Budapest Projekt keretében több régi kulturális intézmény újult meg, miközben új, kortárs épületek kaptak helyet. Így született a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum. A fejlesztés léptékében és összetettségében Európa ma legnagyobb kulturális beruházása a szakemberek szerint. Tíz éves története során két tucatnál is több nemzetközi díjat kapott.

A Liget Projekt eddigi díjai

A Magyar Zene Háza 2019-ben A legjobb nemzetközi középület lett az International Property Awards-on (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésének.

A Néprajzi Múzeum 2018-ban lett a világ legjobb középülete, és ebben az évben a World’s Best Architecture különdíját is megkapta. 2021-ben az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak (OMRRK) ítélte Európa legjobb középületfejlesztésének díját az International Property Awards. Ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált az IPA történetében.2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

2021 nyarán a Szépművészeti Múzeum felújítása nyerte el az az Európai Unió örökségvédelmi elismerését jelképező Europa Nostra Díjat.

2022-ben a Magyar Zene Háza megkapta a MIPIM Awards fődíját, ezzel pedig Magyarország legtöbb nemzetközi elismeréssel rendelkező épületévé vált. Elnyerte a German Design Council Iconic Awardot és az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését.

Felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, és a Néprajzi Múzeummal együtt a Time Magazine-nak a világ legjobb helyeit összesítő World’s Greatest Places gyűjteményébe.

Forrás: MTI, képek: Liget Projekt/Palkó György

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több építészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ez a hely az idén az Év étterme

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait a legjobb éttermeknek, így idén is elismerték a kiemelkedő teljesítményeket. Ebben az évben viszont jelentősen megváltozott…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük