Lehet, hogy nagyot szakítunk ma éjjel!

Lehet, hogy nagyot szakítunk ma éjjel!


Kert és vadon


“Vagyis: ma éjjel bármi megtörténhet. Sötétedik. “

2024 egyik legnagyobb, legmaradandóbb élménye, hogy forradalmi tempóban haladunk az éjszakai lepkék felmérésével – ez teszi majd lehetővé később a rendszeres monitorozást is. Régen emlékeztünk meg Baranyi Tamásról, aki nem szereti nyomtatásban látni a nevét, de most fittyet hányva erre, ismét megemlítjük:

Nemcsak azt a lepkecsali-receptúrát köszönhetjük neki, amiről bővebben ITT írtunk, de az ő tanácsai alapján állítottuk össze a lepkészeti felszerelésünket március elején. Amit azután jött, ma is álomnak tűnik. Nem részletezem. A korábbi évek kísérleteihez semmilyen szempontból sem hasonlítható, pedig 2023 őszén, szeptember-októberben, két hónapon át szinte minden éjjel lepkésztem.


2024 március-áprilisában a lepkemennyben jártunk.

Aztán jött a lehűlés április végén, és a nagy lepkészetek egyik óráról a másikra véget értek, s azóta várunk arra, hogy igazán kedvező legyen az idő. Voltak kisebb-nagyobb eredményeink, és akadtak olyan érdekes találatok, mint a csapó cserbogár valamelyik nap, vagy a búvárpoloskák egészen elképesztő rajzása a lámpáink alatt, de az az éjjeli lepkész aranykor, amit kora tavasszal éltünk át, nem jött vissza.

Leginkább az utóbbi napok lettek volna alkalmasak és kecsegtetők, de akadt egy probléma: minden ideális, csak épp egyre erősebb a holdvilág, ami viszont az igazán eredményes éjjeli lepkészet ellen dolgozik. Ennek ellenére mi próbálkoztunk a napokban is (tegnap épp nem), de feltűnően kevés volt a lepke. Csoportban feltett kérdésemre más lepkészek is megerősítették, hogy hasonló volt a helyzet ezekben a napokban az ország más területein is. És mások is a holdvilágot okolják.

Ma, miután végeztem a foglyok kiköltöztetésével, megírtam az erről szóló blogot, s megírtam azt is, hogy kénytelenek leszek összeállítani még egy lámpát lepkészéshez, szóval bementem a városba, megvásároltam, amit kellett, felvettem két orvostan-hallgatót, akik ma este nálunk vendégeskednek, megnéztük együtt a rézsiklót elengedés előtt, kipróbáltuk, milyen a kígyómarás (mindhárman átestünk rajta, s erről írok is részletesen, ha lehet, már holnap), aztán felraktam még a kisházra az új ponthegesztett rácsot az ajtóra, hogy ne rabolhasson a fogolycsibékre éjjel semmi, végül összeraktam az új lámpát, és felállítottam a lepkész installációt az Angolkert nagykapujában.

Kevés bénázással, gyorsan végeztem. És az idejére sem emlékszem, amikor ennyire kedvezőnek ígérkezett az éjszaka. Minden létező kívánalom teljesül.

  • Trópusi meleg van, várhatóan az lesz éjjel is.
  • Rendkívül magas a páratartalom.
  • Szél sem rezzen.
  • És végre nem látszik a Hold!

Ennél szebbet, jobbat álmodni se lehetne. Először lesz alkalmunk nyári éjen kipróbálni a professzionális cuccunkat, ráadásul – amint erre a sasszemű, éleselméjű Mara felhívta a figyelmemet – megint egy olyan helyzetben, ami előtt közvetlenül erős déli betörés volt szaharai porral. Legutóbb, amikor ilyen időjárási helyzetben lepkésztünk, olyan fajokat fogtunk, mint például a déli aranybagoly, ami akár a szaharai széllel is érkezhetett.

Vagyis: ma éjjel bármi megtörténhet. Sötétedik. Már égnek a lámpák a kaszáló szélében. Még egy kávé, aztán dödöllét sütünk, és ha beállt a koromsötét, veszem a fényképezőgépet és kiballagok a nagykapuba. Akkor fog eldőlni – vagy legkésőbb éjfélig –, hogy ez lesz-e 2024 lepkész éjszakái közül a csúcs, a nagy robbantás, a nagy kaszálás éjjele vagy sem.

De nekem valami azt súgja: ma lepkebankot robbantunk.     


Déli aranybagoly | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. “, kipróbáltuk, milyen a kígyómarás ?A frász jött rám. Még ha sikló is. – ez tényleg? Megpróbálták a vendégeid?
    A dödölle nem túl kalória szegény vacsora, szó se róla isteni:-))) Képes lennék el lenni rajta egész nyáron, úgy mint a paradicsomon és a vajas kenyéren- szóval nem is szoktam nyáron nagyon mást enni. Vasi, vagy zalai dödölle? Én a magam részéről sült szalonna , tejföl és hagyma nélkül nélkül eszem a fulladásig.-))) Óh milyen jó kis nyarak voltak amikor Anyám a krumpli levét sem öntötte ki, abból lett egy jó kis nyári leves:-))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük