Három építész tervei alapján alakul át a Pompidou Központ

Pompidou Központ

Három építész tervei alapján alakul át a Pompidou KözpontEgy francia-japán duó és egy mexikói építész tervei alapján alakítják át a párizsi Pompidou Központot, amely 2025 végén felújítás miatt négy évre bezár – jelentette be csütörtökön Laurent Le Bon, a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményével rendelkező kulturális központ vezetője.

A francia Nicolas Moreau és a japán Hiroko Kusunoki lesznek a projekt vezető építészei a mexikói Frida Escobedo oldalán. A párizsi székhelyű Moreau Kusunoki építésziroda tervezte többek között a nagy presztízsű párizsi politikatudományi egyetem, a Sciences Po Paris központi pavilonját, amelyet 2021-ben adtak át, míg Frida Escobedo nevéhez fűződik a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum modern művészeti szárnyának átépítése.

Korrodálódik az épület

A fél évszázaddal ezelőtt épült Pompidou Központ teljes körű felújításáról szóló terveket már 2021-ben bejelentette a francia kormány, és eredetileg 2023 és 2027 között tervezték a bezárást. Az intézmény 2027-ben az ötvenedik évfordulón nyílt meg volna újra. Később elhalasztották a nagyszabású felújítási munkálatok kezdetét a 2024-es párizsi olimpia utánra. A kiköltözés és a fokozatos bezárás 2024 őszén kezdődik, az épület 2025 szeptemberében zár be.

A felújításra a hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkező épület korróziója miatt van szükség. A tervek szerint az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek is eleget tesznek. A teljes körű felújítás 262 millió euróba kerül, amelyet a francia állam finanszíroz. A három fiatal építész a belső terek átalakításán fog dolgozni. Ez a becslések szerint 186 millióba kerül, s teljes egészében a Pompidou Központ finanszírozza.

“Azt akartuk, hogy olyan projekt valósuljon meg, amely egyrészt tiszteletben tartja az épületet, ugyanakkor az innovációra való törekvés is a szívügye” – mondta el sajtótájékoztatón Laurent Le Bon igazgató.  

A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini tervei alapján épült kulturális intézményben még soha nem volt ilyen volumenű és jellegű felújítás. A munkálatok keretében a pályázatot elnyert építészek a belső terek egy részét átalakítják, áthelyezik a kiszolgáló helyiségeket, kitágítják a tereket, egyszerűsítik az épület bejárását.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több építészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük