Mivel űzzük el a seregélyeket?  Szélhajtotta kereplővel!

seregély

Mivel űzzük el a seregélyeket?  Karbonsemleges, szél hajtotta kereplővel!


Szőlővidékeken még azok számára sem mindig kívánatos vendég a seregély, akik egyébként nagy madárbarátok. Ha szőlőm volna, ha borász lennék, én is védeném az ültetvényeket valamiként. Aki már látott népes seregélyfelhőket a Balatonnál, megérti ezt. Néha akkora, esetenként több százezer madárból álló csapatok verődnek össze, hogy a meteorológiai szolgálat radarképein felhőknek tűnnek (a régi oldalon írtam már erről).

Ha valaki nem hiszi, nézze meg a római seregélyfelhőkről készült felvételeket.


Ennyi madarat együtt nem látni nálunk, de ez a csodálatos légi gomolygás ismerős a nagyobb borvidékek gazdáinak. A jelenség valójában az egyik legnagyobb természeti csoda, mégsem látják szívesen a bortájak fölött.     

Fontos azonban eloszlatni azt a néhol máig élő tévhitet, hogy a szőlőinkben garázdálkodó seregélyek ugyanazok, akik nálunk költenek.

A magyarországi seregélyek, amikor a szőlőt dézsmálhatnák, már messze járnak.

Viszont északról megérkeznek a szlovák, lengyel és balti seregélyek. A fészkelőket tehát kár gyéríteni. A fészkelők nagyon is „hasznunkra” vannak – bár lassan már száz éve meghaladott dolog „haszonban és kárban” mérni egy faj jelenlétét.


Szélhajtotta óriás kereplő Jeruzalem, Szlovénia | Fotó: Centauri
seregély
Pedig az egyik legérdekesebb, legokosabb, és legszebb madárfajunk! | Fotó: Pixabay

Szlovéniában járva a Jeruzalem nevű település köré szervesült apró, de csodaszép, Toscana szépségét és harmóniáját idéző borvidéken, lépten nyomon ötletes megoldással találkozunk a seregélyek elűzésére. Igaz, nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez tökéletes módszer, mert így is népes seregélycsapatokat láttam a borvidék fölött, a módszer pedig egészen biztosan kudarcot vall, ha beáll a szélcsend. A szlovénok ugyanis olyan szélkereket ácsolnak, melyek nem a szélirányt mutatják, nem vizet szivattyúznak, hanem inkább óriási kereplők, melyeket a szél energiája hajt.

Állítólag itt található a világ legnagyobb ilyen szélhajtotta karbonsemleges kereplője is.

Az alábbi rövid videóban működés közben is láthatjátok!


Iratkozzatok fel a Youtube-csatornára ITT! Előre is köszönöm!   

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több utazás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hajóroncsok a tenger mélyén

  Hajóroncsok a tenger mélyén Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem nagyon nehezen lehetne rávenni, hogy bármilyen formában is lemerüljek az óceán fenekére. Annyi…

  Elakadtak a hóban a nemzetközi vonatok

  Az intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja a közlekedést több vasútvonalon is, ezért jelentős fennakadások, késések tapasztalhatók…Tovább

  1 hozzászólás

  1. Én ezen a kattogó szélkeréken jót nevettem, és szerintem a seregélyek is csak nevethetik. 😀 Viszont a szémszédnak tényleg nagyon idegesítő lehet. Itt tegnap próbálkozott egy átvonuló kis csapat, de már a darazsak rég leették a szőlőnket. Ha eper érésekor jönnek a fára, a „helyi lakosok”, bármilyen zajt csapunk, az annyit tesz, hogy fele átül egy másik fára, fele nyugodtan eszeget tovább. 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük