Hasznosul az ország legerősebb számítógépének hulladékhője

Hasznosul az ország legerősebb számítógépének hulladékhője


Az ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő Komondor hulladékhője a debreceni sportuszodát fűti majd a jövőben.

A város önkormányzata az energiaárak drasztikus emelkedése miatt döntött úgy, hogy újabb megoldásokat keres az energiahatékonyság terén.

A hő egy 380 méter hosszú csővezetéken jut majd el az uszodába, amelyet négy hónap alatt építenek fel a hozzá kapcsolódó vezérlő egységekkel együtt. A létesítményt ugyanakkor a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni.A tesztüzem az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig tart, eddig az uszoda ingyen kapja a hulladékhőt.

Az eljárás nemcsak azért jó, mert felesleges hőt hasznosít, hanem azért is, mert miután a hőt elvezetik, nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére.

Az uszoda energiaellátása egyébként évente 160 millió forintba kerül, ennek harminc százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép a jelenlegi kihasználtsága mellett. Ha viszont eléri teljes kapacitással működik majd, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudja.

A Komodornak bármilyen kutatás során hasznát lehet venni, ha egy feladat kivitelezéséhez nem elegendő egy hagyományos laptop vagy asztali számítógép teljesítménye, így az akár hetekig vagy hónapokig tartó számítási folyamatok lényegesen lerövidülhetnek.

Forrás: MTI, kép: HPC

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több tech

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kínai közutakon futhat az önvezető Tesla

  A Reuters hírügynökség belső vállalati forrásoktól származó értesülése szerint a Tesla teljesen autonóm önvezető szoftverre tervez hatósági engedélyt kérni Kínában…Tovább

  még több számítógép

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új európai szuperszámítógép készült

  Barcelonában átadták a MareNostrum 5 elnevezésű, világszínvonalú szuperszámítógépet, amely a nyolcadik ilyen Európában működő eszköz. A MareNostrum 5 jelenleg egyike a világ tíz…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Huhhh, egészen beleborzongtam- ez elképesztő. Ha elgondolom, hogy az élet minden területén a számítógépekben tárolt adatok a meghatározók, akkor muszáj jobban megtanulni és érteni s vajon hány informatikus és mérnöki tudás kell a biztonságos működéshez-nos nekem ez félelmetes. Mondjuk elromlik egy kábel és leáll a rendszer..Ugyanúgy mint az ha mindent okos telefonról intéz valaki. Eszembe jutott egy kitűnő film is a kezdetekről, Benedict Cumberbatch főszereplésével a “Kódjátszma”.

   1. Author

    Hát igen, van ennek egy biztonsági oldala is. Az ember úgy pakol át mindent a digitális világba, mintha tényleg nem egy kábelen és konnektoron múlna az egész. A nagy hőség miatt például Amerikában rendszeresen vannak áramkimaradások. Most több háborúban is látjuk sajnos, hogy mennyire könnyen elmegy az áram. Jó azért, ha van egy B-terv..A Kódjátszma nagyon film! Alan Turing hatalmas koponya volt.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük