Mitől félünk a leginkább a neten?

Internet

Mitől félünk a leginkább a neten?


A Hírközlési Hatóság megbízásából reprezentatív közvélemény-kutatás készült arról, hogy mi mindennel találkozunk a neten, és mi mindennel nem szeretnénk. Mint kiderült, az emberek attól félnek a leginkább, hogy

  • vírust kapnak a számítógépükre, telefonjukra (78 százalék)
  • illetéktelenek megszerzik az e-mail-címüket (72 százalék)
  • eltulajdonítják a banki adataikat (66 százalék).

Bár a kéretlen levelek a fentieknél kisebb gondot jelentenek a netezők számára (60 százalék aggódik legalább valamennyire emiatt), ez fordult elő velük a legnagyobb arányban (58 százalék).

Nem jelentjük a káros tartalmakat

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók majdnem kétharmada találkozott már büntetendő tartalommal, a legnagyobb arányban valótlanságokkal: átverős hirdetésekkel (49 százalék) és álhírekkel (46 százalék). A verbális kihágások, a gyűlöletbeszéd (37 százalék) és a durva, bántó nyelvezet (33 százalék) szintén igen gyakoriak.

Ugyanakkor a többség szerint a háztartásukban élő, 14 év alatti gyermekek többnyire nem futottak bele ilyen helyzetekbe az interneten (44 százalék), vagy legalábbis a válaszadók nem értesültek ilyesmiről (25 százalék).

A közösségi oldalak használata során 74 százalék találkozott már káros tartalommal, megnyilvánulással,

de a nagy többség ilyenkor nem tesz semmit: csupán 37 százalékuk jelentett már legalább egy ilyen esetet az oldal üzemeltetőjének. Még kisebb részük, 15 százalékuk mondott el ilyen esetet rokonának, ismerősének, 13 százalékuk írt a tartalom közzétevőjének vagy jelezte hozzászólásban nemtetszését, míg három százalékuk jelentette azt a rendőrségnek vagy más hatóságnak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

még több média

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük