Európa-szerte gondot okozhat tavasszal a szárazság

Aszály

Európa-szerte gondot okozhat tavasszal a szárazság


Európában a január 1. és február 17. közötti időszakot sokfelé jellemezte jelentős csapadékhiány, ami tavasszal okozhat gondot, amikor megindul a növények fejlődése és több nedvességre lenne szükségük. Magyarország viszont eddig szerencsés helyzetben van.

Csapadékhiány van mindenhol, kivéve itt

Az átlagos csapadékmennyiségnek csak a fele hullott le a Pireneusi-félsziget egyes részein, Dél-Franciaországban, Északnyugat-Olaszországban és Németországban. A Fekete-tenger térségét szintén csapadékhiány sújtja, csakúgy mint Törökországot, annak is főleg a nyugati részét, és Ukrajnában és Oroszország európai területének középső és déli részein is a szárazság a jellemző. Az északi területek ugyanakkor hóhiánnyal is szembesülnek, ami miatt előfordulhat, hogy nem lesz elegendő víz az öntözéshez.

Ezzel szemben az átlagos mennyiségnél több mint ötven százalékkal több csapadék esett a Kárpát-medencében, Horvátországban és Szlovéniában.

Enyhe tél

Összességében az átlagosnál enyhébb volt a tél Európában, a szokásosnál jóval kevesebb volt a hideg napok száma is.

Az átlagosnál 2-4 fokkal volt enyhébb időjárás ebben az időszakban Hollandiában, Németországban, Közép-Európában, Romániában, Bulgáriában, Kelet-Európa nagy részén, Skandináviában és Törökország keleti részén.

A hőmérséklet helyenként 4-6, néhol akár 6-8 fokkal is meghaladta ebben az időszakban a sok éves átlagot.

Oroszország európai részének északi területein volt a legnagyobb eltérés, arrafelé nyolc fokkal volt enyhébb a tél az idén az átlagosnál.

Ezzel szemben az átlagosnál kicsit hűvösebb időjárás uralkodott – 0,5-2 Celsius-fokkal a sok éves átlag alatt – a Pireneusi-félszigeten, Franciaország délnyugati, Olaszország déli és Törökország délnyugati részén, valamint Oroszország európai területének keleti vidékén.

Tornádók az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban Louisianától Nyugat Floridáig tornádók sorozata söpört végig, többfelé hullott száz milliméter körüli vagy afölötti csapadék február második hetében, főként a délkeleti államokban, valamint Északkelet-Texastól Arkansasig, illetve az északnyugati partvidéken. Az ország többi része azonban nagyrészt száraz maradt. A zord hideg főként a hegyvidéki területekre szorult vissza február közepén, az államok nagy részén az ilyenkor szokásos vagy annál enyhébb időjárás uralkodott,

különösen enyhe volt az idő az északi, északkeleti területeken, Észak-Dakota és a Nagy Tavak térségében.

Aszály és áradás: Dél-Amerika

Argentínában a januári szárazság február első felében is folytatódott egyre növekvő hőmérsékletekkel, a még fejlődésben lévő nyári növények várt hozamai pedig egyre csökkennek. A legfontosabb mezőgazdasági területek nagy részén csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi csapadék nem hullott,

a nappali hőmérsékletek a negyven fokot is elérték, ami csak fokozta az aszály hatásait.

Brazíliában az ország déli mezőgazdasági területein még február első felében is száraz, forró időjárás okozott jelentős stresszt a még fejlődő szakaszban lévő nyári növények számára. Az északabbi termőterületekre megérkezett a csapadék, majd a hónap közepétől az esős idő a déli tájakra is átterjedt. A heves esők a délkeleti országrészben súlyos áradásokat okoztak.

Rekordtermés Ausztráliában

Queensland déli részén nagyrészt száraz, napos, meleg időjárás segíti a korai vetésű cirok érését és betakarítását, ugyanakkor a jelentős párolgás miatt a talaj nedvességtartalma folyamatosan csökken és a még fejlődésben lévő nyári növényeket egyre többet kell öntözni. Összességében Ausztrália keleti termőterületein továbbra is jó vagy kiváló állapotban vannak a fő mezőgazdasági kultúrák,

az idei búzatermést 38 millió tonnára becsülik, ami rekord magas érték, a tavalyi, szintén rekord búzatermésnél is öt százalékkal több.

Dél-Afrikában az ország keleti felén csapadékos, de többnyire enyhe időjárás nyújtott továbbra is jó kilátásokat a kukorica és a többi, nem öntözéssel termesztett nyári növény számára.

Forrás: MTI, képek forrása: Unsplash

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük