Milyen ruhában megyünk kirándulni? Annyi magot terjesztünk

inváziós fajok

Megmérték, hogy mennyi inváziós faj terjedését segítjük elő


A növényi magok hosszútávú terjedésének az ember az egyik leghatékonyabb eszköze. Az eddigi vizsgálatok alapján a ruházaton behurcolt növények többsége gyom- és inváziós faj, amelyek súlyos természetvédelmi problémákat okoznak, különösen az elszigetelt élőhelyeken.

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoportjának tagjai ezt a kérdést járták körül behatóbban. Kutatásukban nyolcvannyolc önkéntes vett részt, akik Magyarország, Románia és Csehország területén indultak kirándulni illetve mintákat gyűjteni. A kutatók harminckilenc alkalommal elkísérték őket.

A nap elején minden résztvevő kapott egy új pár zoknit, melyről a nap végén összegyűjtötték a magokat, akárcsak az önkéntesek cipőjének külsejéről és belsejéről.

Összesen 251 mintát és 2008 részmintát gyűjtöttek. A kísérlet során feljegyezték a megtett távolságot, a meglátogatott élőhelyek típusát és az előforduló növényfajokat, valamint a résztvevő önkéntesek ruházatának és cipőjének típusát, hogy megtudják, ezek a tényezők hogyan befolyásolják a magok terjedésének esélyét.

A kutatók közel 230 növényfaj közel 36 ezer magját találták meg. A terjesztett fajok közel fele zavarástűrő vagy gyomfaj volt, de szintén jelentős mennyiségben terjedtek a természetes élőhelyekhez kötődő fajok is. Összesen tizenegy inváziós és jövevényfaj terjedését figyelték meg.

Érdekes módon a legtöbb magot a férfiak és a terepbiológusok terjesztették a gyepi élőhelyek látogatása során. A ruházat és cipő típusa is jelentősen befolyásolta a terjedési sikert: hosszúnadrágban és zárt magasszárú cipőben jelentősen kevesebb magot terjesztünk, mint rövidnadrág és alacsonyszárú cipő viselésekor.

Forrás: invaziobiologia.hu, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több növény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tényleg káros a zöldhomlokzat?

Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

még több inváziós faj

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így él túl az inváziós kagyló a Balatonban

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai azt vizsgálták, miért terjedt el olyan sikeresen az inváziós kvagga kagyló a Balaton táplálékszegény keleti (Siófoki-) medencéjében…Tovább

2 hozzászólás

  1. Ez most komoly? Van ennek bármilyen jelentősége és hatása?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük