Mit tegyünk vadgázolás esetén?

őz

Mit tegyünk vadgázolás esetén?


Júliusban néhány ponton módosult a vadászati törvény, többek között azzal, hogy a vadgázoláskor keletkezett kárt szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie.

A vadásztársaság ezentúl csak akkor kötelezhető kártérítésre, ha az autós minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy a baleset előtt a vadat űzték, lőtték vagy hajtották. Ha ez nem sikerül, akkor a jármű tulajdonosa nem számíthat kártérítésre a vadásztársaságtól, sőt valószínűleg a vadásztársaság fog kártérítési igénnyel fellépni.

Korábban a sofőr akkor volt felelős a vadgázolásért, ha nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett, a vadásztársaság pedig abban az esetben, ha nem tett ki vadveszélyre figyelmeztető táblát. Július elsejétől azonban a tábla hiányánál is az autósnak kell vállalnia a felelősséget.

A jogszabály azt is előírja, hogy gyorsforgalmi utat (autóutat, autópályát) úgy kell üzemeltetni, hogy arra a vad ne tévedhessen fel, a fenntartónak kell vállalnia a felelősséget az itt elütött vadakért.Baleset esetén érdemes helyszínelést kérni, akkor is, ha nem történt személyi sérülés. Ilyenkor a rendőrök értesítik a vadásztársaságot, és a vétlenség bizonyítása is fontos lehet. Az elütött vadat nem szabad elmozdítani, az elpusztult állat tetemét tilos elvinni, az a vadásztársaság tulajdonát képezi.

A vadbalesetek során keletkezett kár átlagos értéke elérheti akár a milliós nagyságrendet is, így érdemes előre gondoskodni a megfelelő biztosításról. Megoldás lehet a teljes körű casco, de több biztosítónál külön vadkárbiztosítás is lehet kötni.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint 2017 óta évről évre több vad hullik el autóbalesetek során a magyarországi utakon, az éves esetszám megközelíti a nyolcezret. A növekvő szám oka lehet, hogy maga a vadállomány is növekszik. A nagyvadak közül leggyakrabban őzzel ütköznek gépjárművek, de jelentős számban fordul elő szarvas- vagy vaddisznógázolás is.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

  A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vadmacskakölykök születtek Szegeden

  Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Ez bizony régen nagyon nem így volt. A vadásztársaságnak kellett kötni felelősségbiztosítást. Sajnos nekünk volt több ilyen balesetünk. Az elsőnél őz volt az áldozat, na meg az autónk eleje. Szentes határában történt, és a vadásztársaság ki is fizette a kárt. A következő már Tiszacsegénél volt, szintén őz, annak a vadásztársaságnak nem volt felelősségbiztosítása, de végül ők is fizettek, mivel nagyobb kár keletkezett a kocsin. Minden esetben volt rendőrségi helyszinelés, így kétség nem fért hozzá, hogy szabályosan közlekedtünk. Persze több olyan is volt, hogy fácán vitte ki a szélvédőt, na az a mi kárunk volt, nem volt mit tenni, de erre tényleg jó volt a Casco üvegkár biztosítása.

   1. Author

    Hm, ez tényleg radikális változás..szerencse, hogy nem esett bajotok a baleseteknél. Az őzek nagyon óvatlanok tudnak lenni. 🙁

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük