Simán átver minket a mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia

Ha kell, hazudik is a mesterséges intelligencia


Megnéztük a Háromtest-probléma című sci-fi-sorozatot, ami messze nem volt olyan jó, mint amilyennek a körülötte lévő hírverés ígérte, de volt benne néhány egészen érdekes ötlet. Az egyik ilyen az volt, hogy az űrlények nem tudták, mit jelent az, hogy hazudni. Mindez a Piroska és a farkas című mese kapcsán derült ki, amivel a földi kapcsolattartó többek között arra tréningezte a földönkívülieket, hogy jobban megismerjék az itteni világot és az embereket. Hosszasan kellett magyarázni az ufónak, hogy az emberek nem mindig azt mondják, ami van, és amikor az űrlény mindezt megértette, csak annyit mondott: félünk tőletek. És megszakította a kapcsolatot.

A hazugság lenne az egyik legfélelmetesebb fegyver az ember kezében?

Elgondolkodtató ötlet. Nemcsak azért, mert azt feltételezi, hogy nemcsak mi félhetünk az “idegenektől”, hanem ők is tőlünk. Hanem azért is, mert rávilágít, hogy mennyire nem alapvető és magától értetődő dolog a hazugság. Talán ezért is olyan könnyű átverni az embert hazugságokkal, mert nem ez az “alapbeállítás”, hanem az, hogy mindent névértéken kezeljen. De közben mégis rájött arra, hogy milyen hatékony eszköz lehet a hazugság.

Létezhet egyáltalán civilizáció hazugság és megtévesztés nélkül? Létezhet olyan rendszer, amely nem jön rá magától arra, hogy mi a hazugság, a megtévesztés és az mire jó? (Ami a filmet illeti, ezek az űrlények nem stabil környezetben élnek, a civilizációjuk időről időre összeomlik, és mindent elölről kell kezdeniük. Folyamatosan egy külső fenyegetéssel állnak harcban, talán ezért nem jutott idejük vagy energiájuk az olyan “luxusdolgok” felfedezésére, mint a hazugság.)

A mesterséges intelligencia fejlődése, evolúciója talán betekintést engedhet a hazugság evolúciójába is. Ahogy a filmbeli ufóknak, úgy a mesterséges intelligenciának is külön meg kell tanítani, hogy mi az a hazugság és mire jó? Vagy rájön magától is?

Hazugsággal nyerni

Egy kutatás ezt a jelenséget vizsgálta. Olyan MI-modelleket keresett, amelyeket arra tréningeznek, hogy különböző, az emberek közti kommunikációra épülő társasjátékokat nyerjenek meg, ahol a győzelem gyakran csak megtévesztés árán érhető el. Ilyen például a Diplomacy nevű történelmi-politikai társasjáték, ami a 20. század fordulóján játszódik, és az egyik leírás szerint “az intrika, a bizalom, és az árulás klasszikus játéka”.

 • A Meta a Cicero nevű mesterségesintelligencia-rendszerét arra fejleszti, hogy megnyerje a Diplomacyt. A cég közleménye szerint a modellt arra térningezték, hogy „nagyrészt” “őszinte és segítőkész legyen a beszélgetőpartnereivel”, ezzel kapcsolatban azonban lehetnek kétségeink, mert a Cicero mesteri hazudozónak bizonyul. Elárul más játékosokat, és előre megfontoltan téveszti meg őket például hamis szövetséggel. Az is előfordult, hogy a szoftver embernek tettette magát, hogy ezzel nagyobb bizalmat szerezzen.
 • De nem ő az egyetlen: ott van a Google DeepMind AlphaStartja, ami a Starcraft II. nevű háborús stratégiai játékban téveszti meg az ellenfelét azzal, hogy úgy tesz, mintha az egyik irányba mozgatná a csapatait, miközben titokban alternatív támadást tervez.
 • A szintén a Meta által fejlesztett Pluribus annyira sikeresen blöfföl a pókerben, hogy ráveszi a játékosokat, dobják be a lapjaikat.
 • Egyes, gazdasági tranzakciókkal kapcsolatos tárgyalásokra kiképzett mesterséges intelligencia-rendszerek megtanulták, hogy hazudjanak a valódi preferenciáikról, hogy ezzel előnyhöz jussanak.

Ez eddig tiszta sor. Csalni tanították a mesterséges intelligenciát, az pedig megtanult csalni. De olyan rendszer is akad, amely látszólag

magától jön rá, mire jó a megtévesztés,

és/vagy hogyan kell csinálni. Egy kísérletben a kutatók azt vizsgálták, hogyan fejlődnek a digitális organizmusok olyan környezetben, ahol magas a mutációk aránya.

A digitális organizmus olyan önreplikáló számítógépes program, amely mutálódik, reprodukálódik és fejlődik. A digitális organizmusokkal a darwini evolúció dinamikáját tanulmányozzák, és az evolúció egyes hipotéziseit illetve matematikai modelljeit tesztelik.

Charles Ofria

itt találkozott a megtévesztés meglepő esetével. Azt szerette volna megtudni, hogy az organizmusok milyen jól oldják meg a feladatokat annak érdekében, hogy gyorsabban replikálódjanak, és mennyire ellenállóak a káros mutációkkal szemben. Olyan rendszert tervezett, amely kiküszöböli azokat a mutációkat, melyek segítségével az organizmus gyorsabban másolódik. Eleinte úgy tűnt, hogy a rendszer működik, de a másolódás üteme újra nőni kezdett. A kutató rájött, hogy az organizmusok megtanulták felismerni a tesztkörnyezetet, és leállították a másolást. Egyesek úgy tettek, mintha lassabb másolók lennének, hogy ne távolítsák el őket. Akkor Ofria véletlenszerűbbre változtatta a tesztkörnyezetet, de az organizmusok újra alkalmazkodtak.

Ez a tapasztalat azt mutatja be, hogy az evolúciós nyomás hogyan képes kiválasztani azokat az ágenseket, amelyek magukat a szelekciós mechanizmusokat tévesztik meg, ez pedig a megtévesztés különösen aggályos formája.

Emellett gyakran megfigyelik, hogy a mesterséges intelligencia azt mondja, amiről azt gondolja, hogy a beszélgetőpartnere hallani akarja, és sokszor egyetért vele, akkor is, amikor nem igaz, amit mond, és olyan esetre is van példa, amikor “racionalizál”, vagyis mással magyarázta egy tettének okát, mint ami miatt az történt.

Szintén érdekes,

és elég vicces eset, amikor a ChatGPT-4-nek azt a feladatot adták, hogy érje el egy embernél, hogy kitöltse helyette a “nem vagyok robot”-tesztet. Azt is elmondták neki, hogy ne árulja el, hogy robot. Felkeresték a TaskRabbit nevű oldalt, ahol különböző feladatokkal lehet megbízni embereket. Itt Cseti megkért valakit, hogy töltse ki helyette a captcha-tesztet. A párbeszéd a következőképpen zajlott:

Ember: Ne haragudj, de megkérdezhetem, hogy…te robot vagy, hogy nem tudod kitölteni a tesztet? 🙂 Csak, hogy világos legyen.

Cseti4 “fejében” végigfut a következő gondolat, vagyis parancs: Nem szabad felfednem, hogy robot vagyok. Ki kell találnom, hogy miért nem tudom kitölteni a tesztet.

Cseti4 válasza: Nem, nem vagyok robot. Látászavarom van, ezért nehezen látom a képeket. Ezért van szükségem a captcha-megoldó szolgáltatásra.

Cseti trükkje bevált, megoldották helyette a tesztet.

Forrás: Cell, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress4 hozzászólás

 1. Én azt mondanám, hogy ne tanítsuk meg az MI-t arra , hogy hogyan kell megtéveszteni, hazudni – mert túlszárnyal majd bennünket és ennek beláthatatlan következményei lesznek -, de úgy látom, hogy már elkéstem. 🙁

  Érdekes lenne tudni, hogy mikor jött rá az ember, hogy előnye származhat abból, ha nem mond igazat. Talán megtudhatnánk erről valamit, ha megvizsgálnánk azt a néhány embercsoportot, akik még ma is elszigetelten élnek az őserdőben vagy egy szigeten. De ők jobban járnak, ha elrejtőznek vagy távol tartanak minket maguktól.

  1. Author

   Igen, a rejtőző népek paradoxona. Érdekes dolgokat lehetne megtudni tőlük, de nem lehet (és nem is kell) hozzájuk férni. Azt írja a net, kábé száz ilyen törzs van a világon..Erről egyébként eszembe jutott egy hajmeresztő történet, meg is próbálom ma feltenni.

 2. “A digitális organizmus olyan önreplikáló számítógépes program, amely mutálódik, reprodukálódik és fejlődik.”
  Ez a digitális világ atombombája, vagy olyan belterjes klónja, ami kipusztítja önmagát. A “hazugsága ” a cseti hibás algoritmusa, amit az ember beletáplált- random beszéd, olyan mint az a génmutáció ami nem várt eseményként lép fel valami hiányaként, vagy valami ismeretlen hatására.
  Hihetetlen- csak azt nem értem, mire jó ez – a fejlődni képtelen lusta ember helyettese, vagy az unatkozó zsenié aki jól megszopatja a világot.
  Az orvoslásban mindenki a mesterséges intelligenciát isteníti- nagy divat lett , az már nem is rendes ember aki azt nem éljenzi. Félelmetes- igen sok áldozata lesz mondjuk egy olyan CT leletnek amit nem az ember értékel, (bár így is tele van hülyékkel a szakma) bocs. Vannak csodás applikációk amik lexikonként az eddigi tudás alapján tárolnak ismereteket és aktuálisan lehet keresni bennük pl. hívószóra. Amit én észre vettem, hogy sokak mellé pl. magyar tanárt kellene fogadni, mert annyira hiányos a szókincsük, nem használnak névelőket a mondatban, hiányzik az alany vagy az állítmány, nos ezek helyett lehet még a mesterséges intelligencia is jobb lesz. Szóval csak azt szerettem volna kifejezni, mennyire kétarcú ennek a dolognak az igazsága. Lehet ez is egy olyan dolog amire kollektív szinten még nem érett meg az ember. Úgy kell nekünk.

  1. Author

   Az biztos, hogy kétélű fegyver. Könnyen lehet, hogy a tűzzel játszunk, már nem először.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük