Magyarországon is érezhető volt a földrengés

Magyarországon földrengés

Magyarországon is érezhető volt a földrengés


A magas épületek felső emeletein Magyarországon is érezhető volt a csütörtök hajnali montenegrói földrengés – közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Helyi idő szerint 04.06 órakor 5.4-es magnitúdójú földrengés keletkezett Montenegróban, a bosznia-hercegovinai határ közelében. A földrengés epicentruma Montenegró nyugati részén volt, mintegy harminc kilométerre Niksictől és 25 kilométerre a boszniai Bilecától. A rengés fészke 14 kilométeres mélységben helyezkedett el, a földmozgást Szarajevóban és Podgoricában is érezni lehetett. A montenegrói hatóságok nagyobb károkról vagy sérültekről egyelőre nem tudnak.


Magyarországon a földrengést a magas épületek felső emeletein is érezték, az obszervatóriumba Pécsről és Budapestről érkezett bejelentés.

A Nyugat-Balkánon nem ritkák a kisebb földrengések,

jelentősebb károkat azonban nem szokott okozni a földmozgás. A legutóbbi, 2022 áprilisi, 5,7-es erősségű rengés során viszont többen megsérültek, és egy ember meg is halt. A közelmúlt legerősebb rengése a Nyugat-Balkánon 2020. december 28-án és 29-én Horvátországban volt. Az 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű földmozgások Petrinja és Sziszek közelében hét halálos áldozatot és 28 sérültet követeltek.

2020 márciusában a horvát fővárost, Zágrábot 5,3 erősségű földrengés rázta meg, amely jelentős károkat okozott. 2019 novemberében Albániában több mint 50 ember halt meg egy 6,4-es erősségű földrengésben, 1963-ban pedig Szkopjében volt akkora mértékű földrengés, hogy a macedón főváros több mint háromnegyede romba dőlt. Több mint ezren életüket vesztették, a 6,9-es erősségű rengést követően az egész várost újjá kellett építeni.

Forrás: MTI, képek: Pixabay, KRSZO/FB

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

földrengések

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kisebb földrengés volt a szomszédban

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben. Mint a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebookon írta…Tovább

Földrengés volt New York környékén

Közepes erősségű földrengés volt pénteken délelőtt az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, a New York és Philadelphia közötti sűrűn lakott területen…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük