Indulhat a Magyar Genom Program

genom program

Indulhat a Magyar Genom Program


A Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet megállapodott, hogy 2024. március 31-ig közösen dolgozza ki a Magyar Genom Program megvalósításának részleteit.

A program keretében tízezer egészséges illetve beteg ember genomszekvenciáját határozzák meg öt év alatt.

Vizsgálják a betegségben nem szenvedő, reprezentatív sokaságot, de fókuszba kerülnek a rosszindulatú daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere- és bizonyos, magas genetikai kockázatot hordozó, ritka kórképekben szenvedő betegek és családtagjaik is.

Az adatok ismeretében országos egészségmegőrző, prevenciós, szűrési és egyénre szabott terápiás programok indíthatók. Emellett lehetőség nyílhat új, az egyes betegségekre jellemző genetikai jellemzők kutatására, a már felfedezett betegségek követésére és rosszabbodásuk megelőzésére.

A kiválasztás körülményeiről egyelőre nem közöltek részleteket, de úgy tűnik, hogy az “egészségügyi szolgáltatóknál összegyűlt hatalmas mennyiségű adatból kinyerhető információkra” fognak támaszkodni.

Pécsi Tudományegyetem öt évvel ezelőtt stratégiai célként tűzte ki a genomika és bioinformatika területek fejlesztését és ennek köszönhetően alakította ki a Magyar Genomika és Bioinformatika Központot. A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet olyan adatgenerálási, -gyűjtési, -tárolási és analitikai értékláncot alakított az elmúlt időszakban, amely a kialakítandó Magyar Genom Program orvosszakmai és módszertani gerincévé válhat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több genetika

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük