Nem csoda, hogy szeretnek itt (l)enni a darvak

konzerv kukorica

Rengeteg lett idén a kukorica és a konzerv kukorica is


Magyarország igazi kukoricanagyhatalom, aminek a darvak különösen örülnek. De nemcsak ők szeretik a kukoricát. Mint a Bonduelle közleményéből kiderül, idén a cég rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő. Csaknem 136 ezer tonna kukoricából több mint háromszázmillió (átlagosan 450 grammos) konzerv készült.

Ez az idei célkitűzést nyolc, a tavalyi mennyiséget pedig harminc százalékkal múlta felül. A termékek kilencven százalékát külföldre viszik, a piacot körülbelül húsz ország alkotja.

A vállalat a környezeti adottságok miatt továbbra is nagy lehetőségeket lát a csemegekukorica-termelésben. Magyarországon csaknem százharminc partnere van, akik összesen 10 500 hektáron termesztenek kukoricát. A gazdálkodók kilencvenöt százalékával évről évre megújuló szerződést kötnek. A belföldi fogyasztás évente tizenkétmillió konzervre becsülhető, ami három és félmillió háztartással számolva háztartásonként körülbelül három és fél konzervet jelent évente.

Kedvez a vásárlóknak, hogy a konzervtermékek a magas feldolgozási és csomagolási költségek ellenére is kevésbé drágultak, mint a friss zöldségek. A Bonduelle értékesítésében csaknem hatvan százalék a csemegekukorica aránya, ezen belül is a szuperédes fajták a legnépszerűbbek. Jelentős továbbá a zöldborsó és a zöldségkeverékek részesedése, emellett a babkonzerv is egyre kelendőbb.

A forgalomnak jót tesz a környezet- és egészségtudatosság terjedése, a hús elhagyásával a növényi alapú termékek kereslete emelkedik. A cég ennek érdekében idén bővítette a nagykőrösi és a békéscsabai üzemét. A vállalat emellett Nyírszőlősön működtet még gyárat. A 2022 júniusával zárult üzleti évben 69,4 milliárd forint, előtte 59,85 milliárd forint árbevételt értek el, az adózott eredmények 3,6 milliárd forintról 2,8 milliárd forintra csökkentek.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezeket a tésztákat szeretjük a legjobban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérte a száraztészták iránti keresletet, a körképből pedig megtudhatjuk, milyen típusú tésztákat szeretnek a leginkább a magyarok…Tovább

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük