Ha kell egy lepkés film meg egy új ablak a világra

Ha kell egy lepkés film kell meg egy új ablak a világra


Bevallom, kicsit megkönnyebbültem, hogy végre pocsék az idő. Vége a korai nyárnak és az enyhe éjszakáknak. Szégyen vagy sem, most ennek is örülök. Már kora tavasszal megírtam ITT, hogy felkészültünk a komolyabb lepkészeti kutatásokra, és amint kijött a jó idő – márpedig igen korán kijött – rögtön nekiestünk ezerrel, és kihasználtunk minden alkalmat az éjszakai lámpázásokra.


Legtöbbször este 8 és hajnali 3 között lámpázunk, óránként megyek ki a meglámpázott helyre, fényképezek, aztán vissza a lakásba, de nem is ez a legfárasztóbb. A sok ezer fotót le kell tölteni, ki kell válogatni, határozni kell, szerkeszteni, felvinni a kérdéses képeket a csoportokba, az új fajokat bevinni a Birtok Enciklopédiába, hogy ne alakuljanak ki akkora elmaradások, mint az utóbbi években oly sokszor. Most gyakorlatilag naprakészek vagyunk, ahogyan azt a fajszámlálón is láthatjátok.

873

A fenyőszender is új fajunk. Pár napig rendszeres volt az éjszakai lámpázásokon. | Fotó: Cetnauri

Most épp 873-nál áll a fajszámláló (2024.04.17. 07:27),

de már tudom, hogy még ma újabb fajok kerülnek fel a listára, körülbelül 10-15 faj, ami egyúttal azt is jelenti, hogy pár napon belül átlépjük a 900-as határt, és „vészesen” megindulunk a hőn óhajtott 1.000 faj elérésnek irányába.

Ráfordulunk a célegyenesre.

Mindez azzal is együtt járt, hogy a Cenwebre kevesebbet tudtam dolgozni az utóbbi durván két hétben, és bár a háttérben a kutatások és feldolgozások terén pengék vagyunk, és valóban nem gyűlnek az elmaradások, ennek viszont az volt az ára, hogy a blogok, cikkek terén keletkeztek adósságok.

Többször is nekiugrottam, hogy egy nagy hórukkal utolérjem a posztokkal az eseményeket, de ez nem igazán sikerült. Most újabb kísérletet teszek. Ma éjjel már négy posztot írtam, de akad még téma bőven, hát ezért örülök, hogy most szünetel a lepkészet. Ahogy elnézem, este sem indul újra. Marad az eső, a szél és a hideg.


Éjszakai hangulat a Nagykarámon | Fotó: Centauri

Visszazuhanhatunk az őszbe.

Köd ül a völgyben. Mintha ősz vége volna, s váratlanul megjönne a tél levegője. Remélem, azért durva fagy nem lesz. Egy biztos: a következő éjszakákat nyugodtan kihagyhatom.

Persze míg az egyik szemem nevet, a másik sír – hiszen a lepkészet (hasonlóan a kétéltűek kutatásához) olyan eredményeket hozott 2024-ben, máris, április közepére, hogy csak pislogok.

Ahogy reggel egy kommentben írtam: ez most már olyan, mint egy kalandregénybe ojtott ökokrimi. Hihetetlenül izgalmas minden napja, minden órája, lassan minden perce.


Ezt se hittük volna: Európa legnagyobb lepkefaja napi vendégünk, minden éjszaka éjfél és egy óra között. A képen látható példány másnap reggelig a lámpázás helyén maradt. | Fotó: Centauri

Nem új ablakok vagy kapuk nyílnak, hanem egyenesen dimenziótölcsérek – többek között épp a lepkéknek köszönhetően. Erről természetesen írok majd részletesen is, de most csak annyit dióhéjban: leginkább a lepkék igazolják (a gyepi béka megtalálásán túl), hogy itt a birtokon és közvetlen környezetében amolyan jégkorszakból visszamaradt kis közösség, társulat élhet.

Újabban olyan „magas tudományos”, akadémikus körökből is kapunk érdeklődést és megkeresését, ahonnan nem számítottunk rá. Ennyire hamar biztosan nem.

Tény, hogy a birtok egyre látványosabb eredményeket hoz, és kutatásaink is egyre sokrétegűbbek és elmélyültebbek. Egyre megalapozottabban tervezhetünk újabb és újabb beavatkozásokat, és minden nappal újabb és újabb mélységében látunk bele egy lenyűgöző, és sosem látott csodaországba.

És ebben semmi túlzás sincs.

Mielőtt eljutnánk lepkészeti eredményeink átgondolt és alapos, nem kevésbé kalandos taglalásáig, ajánlok figyelmetekbe egy lepkékről szóló filmet, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy bevezessen bárkit a lepkék lenyűgöző univerzumába.

Ez az az univerzum, az a szuperkozmosz, amit vizsgálunk minden éjjel speciális izzókkal és felszerelésekkel. Az a világegyetem, ami most a lehűléssel egy kis szünetet, egy kis szusszanót ad mielőtt újult erővel ismét új fajok százait, és jégkorszaki fajok tucatjait küldené a lámpáink elé. Addig is fogadjátok szeretettel ezt a filmet!


hársfaszender
Hársfaszenderből, ebből a pompás, szintén nagy termetű lepkéből 2024.04.16-ig körülbelül 20-30 példányt láttunk! | Fotó: Centauri
Miután felocsúdtunk az első piros szender észlelése és fotózása után, hamar rájöttünk, hogy minden éjjel rendszeres. Gyakran 2-3 példány is megkerül. Ezt a fotót legutóbbi lámpázáson az Angolkertben, a teraszon fotóztuk 2024.04.15-én este. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több blog & film

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezer tonna bronz | Igazság és tisztaság

„Szárnyas szív” ezt aligha viselheti el. Lehetséges-e megírni egy olyan könyvet, mely megmutatja, mennyi közöttünk a farizeus, és milyenek-mifélék is azok, akik tisztának…Tovább

3 hozzászólás

  1. Kalandos tavasz – ami majdnem tél. 🙂

    Köszi a filmet! Majd a tévé képernyőjén nézem meg.

  2. Engem naponta varázsolnak el az eredményeid, fotóid. 🙂
    Van pár kvalitásod, tulajdonságod, amiért különleges embernek tartalak, de ez végtelen kitartás, szorgalom amit most a lepkék miatt mutatsz, lenyűgöz. 🙂
    Abban pedig biztos vagyok, hogy mivel megtaláltad ezt a hatalmas örömforrást, megtaláltad a legjobb gyógyszert a szívednek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük