Mivel fűtenek a legtöbben?

fűtési módok

Így alakul a leggyakoribb fűtési módok listája


A Daikin japán fűtés- és légtechnikai vállalat ezer fős reprezentatív felmérést végzett Magyarországon a fűtési módokkal kapcsolatban. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek negyvenöt százaléka fűt gázzal, tizenhét százaléka távfűtéssel, tíz százaléka pedig fával vagy pellettel. A hőszivattyút használók aránya hat százalék, ezen belül öt százaléknak van hűtő-fűtő klímája, egy százaléknak pedig levegő-víz hőszivattyúja.

A felmérésben részt vevők negyede a fűtési berendezését, készülékét több mint tíz éve vásárolta, további tizenhat százalékuk tíz éven belül, de öt évnél régebben.

A fűtési rendszerét negyvennyolc százalék cserélné le, minden második megkérdezett váltana hőszivattyús rendszerre. Sokan szabadulnának a gázfűtéstől, közülük is körülbelül minden második ember váltana hőszivattyúra.

A régiós összevetés alapján a magyarok ismerik legjobban a hőszivattyús rendszer költségeit, a felújítást tervezők átlagosan 3,2 millió forintot fizetnének egy új hőszivattyúért. A válaszolók nyolcvanöt százaléka úgy véli, hogy a hőszivattyú csökkentené a fűtési költségeket, nyolcvanegy százalék pedig azzal is tisztában van, hogy a környezetterhelése szintén alacsony.

A hőszivattyúk többek között ezért is népszerűek Magyarországon, míg a gázkészülékeket elsősorban az alacsonyabb áruk miatt kedvelik. A régiós összevetés a Bulgáriában, Horvátországban és Szlovéniában azonos módon végzett vizsgálat eredményein alapul.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tél

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

2 hozzászólás

  1. Nagyon kényelmes a korszerű kazános gázfűtés. Egy modern új építésű tégla lakásban, ha jól van szigetelve, olcsón lehet lakni, 18-20 celsius foknál több nem kell- most az enyém is ilyen . Az biztos, hogy a legnagyobb luxus manapság egy olyan nagy házban élni (főleg egyedül), ahol pl. áthúz a szél a nyílászárók mellett, mert azt nem lehet a jelenlegi energia árak mellett kifűteni. A vidéki házak többsége , meg az óvárosok lakóházai többsége ilyen. A szüleim vegyesben csinálták, volt falba épített cserépkályha, ami két helyiséget is fűtött- fával fűtötték, de volt gáz is házban, ha kellett azt is bekapcsolták, de leginkább vagy egyiket vagy a másikat használták. Ahol a szüleim éltek a falusiak úgy mondták” elmennek fát szedni” ami azt jelentette, bejárták a környező erdőket, még ősszel és ami letört magától vaskosabb faág, azt mind összegyűjtötték , volt mindenkinek egy hely ahol összerakta , aztán a falu kocsisa haza vitte nekik lovasszekérrel. Apám is sokat járta anno így az erdőt . Talán a rendszerváltás idején, vagy utána lett egy olyan rendelkezés, hogy senki nem “szedhet fát”, mert lopásnak számít. Anyámnak volt saját erdeje-nem is tudta merre van pontosan – mégsem szedhettek fát. Laktam távfűtéses lakásban is, nem volt egyedi szabályozásra lehetőség, szóval nyitott ablaknál lehetett csak kibírni a fűtési szezont-nos ez az igazi pazarlás. Volt olyan lakásom is ahol a távfűtést lecseréltük norvég típusú elektromos radiátorokra ami piezo elven működött – klassz volt, jól lehetett vele melegíteni. Szóval ez bonyolult dolog, ki mit szeret(ne), vagy mire van lehetősége. Amúgy mindamellett, hogy szeretem a fákat és az erdőt, mégis a leghangulatosabb a fával való fűtés, a ropogó tűz, a meleg cserepek, vagy a zugoly egy kemencénél a házban, ahova be lehet kuckózni, szóval ha még egy életem lesz, fával fogok meleget varázsolni:-)))

    1. Author

      A gáz nagyon gazdaságos tud lenni, ezt tanúsíthatom, sokáig egy egyedileg szabályozható cirkós helyen laktam, nagyon jó volt a fűtés. De azzal is egyetértek, hogy érzetileg és hangulatilag a fa a legjobb, csak hát az sem a legfenntarthatóbb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük