Gyérítik a kárókatonákat a Tisza-tavon

Elkezdődött a kárókatonák gyérítése a Tisza-tavon


A tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján közölte, hogy a hidegebb idő beköszöntével megemelkedett kárókatonák száma a területen. A gyérítést ezúttal is a társaság munkatársai végzik az adott területen illetékes vadásztársaságok közreműködésével. Az elmúlt héten tizenhat egyedet ejtettek el.

Nem ideálisak a körülmények

A körülmények ugyanakkor nem ideálisak a gyérítésre, mert a hőmérséklet még nem csökkent le annyira, hogy a tározótér vízterületei befagyjanak, ezért a kárókatonák az egész tavon halászhatnak.

Az áradás miatt a Tisza-tó vízszintje a nyári szint körül vagy fölötte mozog, így a madarak hatalmas területen szóródnak szét. A magas vízszint azonban egyben nagyobb életteret is jelent a halaknak.

A horgászok örök ellenségei

A kormoránok, vagy kárókatonák tolla nem vízhatlan, testük melegével fűtik magukat, ehhez viszont folyamatosan enniük kell. A horgászok azért tekintenek ellenségként a madarakra, mert, mint írják, azok szétverik és megsebesítik a téli vizekben vermelő, lenyugodott halakat. Egy elfogyasztott halra három elpusztított jut.

Mint hozzáteszik, a kárókatonák tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat. Közleményük szerint a hatvanas években védelem alá helyezett tengeri madár mára túlszaporodott, Magyarországon kétezerötszáz-háromezer példány fészkel, de télen harminc-negyvenezer példány jelenik meg.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több horgászat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Applikáció készül a horgászoknak

Applikációval segíti az idei évtől a magyar horgászkártyával rendelkezőket a Magyar Országos Horgász Szövetség, az alkalmazás széleskörű szolgáltatást nyújt…Tovább

Álommunka horgászoknak

Bár a pontyfélék családjába tartozó Northern pikeminnow őshonos Észak-Amerikában, jelenléte mégis aggodalmakat okoz, mert túlzottan gyéríti a…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük