Látványos égi jelenség figyelhető meg szombaton

csillagos égbolt

Látványos égi jelenség figyelhető meg szombaton


Június 3-án különlegesen szép, szabad szemmel is látható ritka együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során telihold nagyon közel kerül a Skorpió csillagkép legfényesebb csillagához, a vörösen fénylő Antareshez – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Mint írták, az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, egy vörös szuperóriás, ami majdnem hétszázszor nagyobb átmérőjű, mint a Nap, tömege pedig tizenkétszer akkora.

A színek összjátéka is lenyűgöző lesz: a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares gazdag, mélyvörös színe közötti éles kontraszt érdekes vizuális összjátékot hoz létre.

A páros szinte egész éjszaka megfigyelhető, napnyugta után nem sokkal a délkeleti horizont felett tűnik fel, és hajnali fél négy körül tűnik el a délnyugati égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban ebből az alkalomból interaktív programokkal és számos távcsővel várják a látogatókat, akik a telihold sugárkráterei mellett az Antares csillagspektrumát is megvizsgálhatják majd, emellett a kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek. A pénteki pedagógusnap alkalmából a rendezvényre érkező tanárok ingyenesen látogathatják az eseményt.

Forrás: MTI, kép: Tiago Muraro/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több kozmosz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új állatvédelmi tananyag készült

  A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  4 hozzászólás

    1. A Holdat, de az úgy bevilágította az eget, hogy mellette nem volt csillagászás. 🙂 Igaz elég hamar feladtam, éjfél után már nem mentem ki.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük