Kutya vagy macska? Felmérés készült a magyar háziállatokról

kutya macska

Kutya vagy macska? Felmérés készült a magyar háziállatokról


Az Állatorvostudományi Egyetem több mint ezer válaszadó részvételével súlyozott, reprezentatív mintán alapuló felmérést végzett a magyar háziállatokról. Mint a kutatásból kiderül, a magyar háztartások hetvenegy százalékánál vagy kutya, macska vagy mindkettő.

A legtöbben, négy állattartó háztartásból hárman a kutyák mellé teszik le a voksukat, míg macskák minden másodikban fordulnak elő.

A felmérés először rögzítette a macskatartó háztartások arányát, ami jelen kutatás alapján harminchét százalék. Érdekesség, hogy a korábbi kutatások szerint a kutyatartó háztartások aránya 2018-ban harminchat százalék volt, míg a 2023-as adatok szerint már ötvenhat százalék.

A kutatás az önbevalláson alapuló módszertan miatt tartalmazhat torzításokat, mivel előfordulhat, hogy egy-egy résztvevő nem a valóságnak megfelelő választ ad. De a kutatás eredménye a hibahatárt is figyelembe véve egyértelműen arra utal, hogy igen jelentős azon kutyák száma, amelyek kötődnek ugyan egy-egy háztartáshoz, viszont a hivatalos nyilvántartásokban, statisztikákban nem jelennek meg.

Ennek oka lehet az, hogy nincs bennük chip, nem viszik állatorvoshoz őket, oltatlanok, illetve tápot sem vásárolnak nekik. Mindez pedig komoly állatjólléti és természetesen embervédelmi kérdéseket vet fel. Pedig a legtöbb válaszoló fontosnak tartja az állatvédelmet, amely egytől tízig terjedő skálán 7,38 pontot kapott.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több kutya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több macska

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

 1. Nekünk cicáink voltak-régen több, most csak egy. Nagy becsben van, a legjobb tápot kapja időnként főtt csirkehúst zöldséggel. Érdekes, hogy míg falun azt láttam Édesanyám macskái megeszik az étel maradékot- volt egy cica aki csak túrós tésztát volt hajlandó enni-, addig a városi lakásban tartott cicánk, a jó minőségű tápot hajlandó csak megenni. Ahol most élek, ott elég sok kutyás sétáltat reggel is és este is, kistestűek fajtatiszták. Nem igazán értem, hogyan lehet bezárva tartani őket egész nap és egy kevés sétával azt a látszatot kelteni”állatbarát”valaki. Hiszem, hogy kertes házba valók a házi kedvencek. Budapesten jártam olyan utcán, ami annyira tele volt kutya ürülékkel, hogy lépni is alig lehetett. A dologban az volt a legszebb-anno-, hogy a szakvizsgára vitt ruhám, amikor kiszálltam az autóból, beleesett a járdán hagyott kutya piszokba.. Nos én innentől még inkább nem hittem, hogy jó dolog városi lakásban kutyát tartani. Azóta biztosan jobb a helyzet. A cicák meg lelécelnek a teraszon, a miénk is gyakran megteszi, meglát egy madarat és nincs akadály vagy olyan háló, vagy barikád amin át nem jutnának. Szóval mi sem vagyunk jobbak, kivéve abban, hogy nagyon tisztán és egészségesen tartjuk, meg a nagy teraszon azért van mozgástér. Van olyan barátnőm, aki az utca összes cicáját eteti, ivartalaníttatja, gondozza, oltatja a saját 8(!) cicája mellett, emellett van vagy 4-5 kutyája (változik a szám), mindegyik mentett, az utcáról, vagy a menhelyről. Természetesen kertes házban él, s óriás tere van a kutyáknak is meg a cicáknak is. Mindig mondtam neki, ha program volt, hogy én csak a kutyái után jövök a sorban:-)))). Szóval én mélyen meghajolok az igazi állatbarátok előtt.

  1. Author

   Az én elkényeztetett szobacicám meg nem hajlandó megenni a tápot. 🙂 Szerintem már a létező összes márkát megkóstoltattam vele, mindegyikbe belekóstol, max. lenyalogatja a szószt, majd otthagyja, és nyávog, hogy éhes, adjak neki valami rendes ételt. 😀 Amúgy ő is szereti a túrós ételeket, főleg a túrós batyut, de abból nem kap rendszeresen.

   Szerintem vannak olyan kutyusok, akiket nem zavar a lakáslét, azért ez fajtától és mentalitástól meg persze kortól is függ. Hozzánk került olyan kutya vidékről, akinél prioritás volt, hogy az ember közelében legyen, ő jól érezte magát a lakásban, igaz, nem volt mai csirke.

   Le a kalappal a barátnőd előtt, hogy az ivartalanítást is bevállalja, ritkaság az ilyesmi. <3 Pedig tényleg nagyon fontos lenne. Nagyon tiszteletre méltó, aki sok állatról gondoskodik felelősen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük