Koronás harasztjáró került magyar madarászok hálójába Romániában!

Őrület! Koronás harasztjáró került magyar madarászok hálójába Romániában!


Nemrégiben írtunk arról, hogy még sosem sodródott át Európába annyi észak-amerikai madárfaj, mint az idén. A háttérben egy erőteljes ciklon állt. Arról is írtunk, hogy Magyarországot sem kerülik el az amerikai madárfajok, sőt arra is akadt már példa, hogy egyszerre három vélhetően Amerikából elkóborolt madarat lehetett megfigyelni Magyarországon. Ezek azonban egytől egyik partimadarak. Azért főként ők, mert a partimadarak vonulnak többnyire az amerikai kontinens partvidékén, ahonnan könnyebben sodrónak az óceán fölé.


Előkerültek Magyarországon már amerikai réce- és lúdfajok is, 2022-ben egy kanadai daru (Antigone canadensis) felbukkanása „borzolta a kedélyeket”, és gyarapította a magyarországi madárfajlistát, de akkora szerencsénk sosem volt, mint az angoloknak, íreknek, vagy akár a hollandoknak, franciáknak, belgáknak, akik szép számmal kapnak Amerikából énekesmadarakat is.

Énekesmadarak általában már nem jutnak el a kontinens belsejébe. Magyarország túl messze van az óceánhoz ahhoz, hogy az „átszédülő” észak-amerikai – egyébként meg varázslatosan szép – énekesmadarak elvetődjenek ide.

Vagy mégsem?

Nyilván a korábbi „beözönlésnek” köszönhető, hogy Romániában a Kolozsváron működő Milvus Csoport (Facebook | Honlap) gyűrűzői 2023. október 17-én olyan madarat fogtak, amitől minden bizonnyal ők is dobtak egy hátast. Egy koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) került a hálójukba!


A madarat Daróczi Szilárd gyűrűzte a Duna-deltában.

A deltában – ami nem mellesleg Európa egyik legjelentősebb madárélőhelye és mocsara – állandó gyűrűzőhely működik (Chituc Ringing Camp)


Annyira de annyira takaros, és olyan finom jó ízléssel megalkotott madárka! | Forrás: Wikimédia commons
A koronás harasztjáró észlelései az eBrid alapján | screenshot |, de már ráraktam a kis piros kört, ahol a dobrudzsai harasztjáró előkerült. Jól látszik, hogy ez egy extrém keleti előfordulás.

Amerikai énekesmadarak nemcsak Magyarországon nem fordulnak elő, hanem az egész kelet-európai régióban sem. Ezért a dobrudzsai fogás több mint unikális. Egészen elképesztő.

| Rajta vagyunk, hogy szerezzünk egy térképet az Európában észlelt amerikai énekesmadarakról, már ha van ilyen egyáltalán. Nagyon érdekes lenne látni a kóborlók eloszlását, és látni, milyen mélyen jutnak be a kontinensbe. Könnyen lehet, hogy a dobrudzsai madár ebből a szempontból is rekorder lesz. |  

Másrészt úgy gondolom, hogy azok, akik ott voltak, akik először látták meg a madarat a hálóban, olyasmit éltek át, amiről a legtöbb madarász egy ideig álmodozik, de ami aztán sosem következik be. Nevezetesem, hogy egyszer, „egy szép napon”, ahogy mondani szokás, olyasmit fog az ember, ami veszettül ritka, aminél ritkább más aligha lehetne, de amiről ez rögtön nyilvánvaló is! Számos olyan faj van, ami első ránézésre csak gyanút kelt, vagy nem is különbözik annyira a hazai, gyakori fajoktól. Láttam én már olyat, hogy egy nádiposzátát órákig méricskélt három gyűrűző is, mégsem tudták eldönteni, hogy dumetorum-e.


Kézben tartani egy ilyen madarat Európában? Nem akármekkora flesh! | Fotó, illusztráció: Wikimédia commons

Na de a koronás harasztjáró!

Itt nemcsak a faj új, hanem a csoport is! A koronás harasztjáróról sokan még csak nem is hallottak. A harasztjáró – mint általában az amerikai énekesek – egyrészt erősen europid alkatú, forma- és színvilágú madárfaj, mégis: első ránézésre sem tudjuk hová tenni. Kicsit rigó, kicsit pityer, kicsit poszáta, kicsit…  a koronája miatt még a királykát is felidézi… mindenféle és egyik sem. Épp ez a fantasztikus az ilyen esetekben.

Megvallom, kicsit irigylem a Milvus Csoport rém mázlista madarászait, bár rögtön hozzá kell tenni:

ilyen mázlija csak annak lehet, aki terepen van.

Se harasztjárót, se bibirkét nem foghatunk a konyhában. Egyébként pedig én sem panaszkodhatok, és arról se tettem le, hogy egyszer bizonyíthatóan egy ilyen kaliberű ritkaság tévedjen be a birtokomra.

De azért pár percre sóvárogva gondoltam Dobrudzsára, azokra a pillanatokra, amikor a Milvus Csoport gyűrűzőállomásán mindenki arról értesül, hogy koronás harasztjáró, egy hiperturbó űbermega amerikai énekesmadárfaj került a hálóba.

Innen is nagy gratuláció az erdélyi madarászoknak!       


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madárritkaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több 5G

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vadmacskakölykök születtek Szegeden

Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

2 hozzászólás

  1. Csodás kismadár😍
    Más érdekességet is olvastam itt:
    Antigone darut jelent…
    Bibirke, micsoda aranyos név☺️

  2. Amikor valahol korábban láttam a hírt, és a fotót, első pillantásra, ” de fura rigó” 😀 😀 És nem az. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük