Kőforgatók a fonyódi mólón | videó

Kőforgató (Arenaria interpress) Fonyód

Kőforgatók a fonyódi mólón |

2022 legemlékezetesebb napjai között volt, amikor a fonyódi kőforgatókat fotóztam és filmeztem szeptemberben. Nem csupán azért, mert egyszerre három madár is ott szedegetett napokig, és mindhárom rendkívül bizalmasan viselkedett, hanem mert sok érdekes, testközeli megfigyelésre nyílt mód. Mivel nem tudom, mikor érek el oda, hogy ezeket a felvételeket feldolgozzam, és tisztes videót készítsek belőlük, most hozok egy részletet, ami két okból is különösen érdekes.

Az egyik legérdekesebb megfigyelés az volt, hogy a kőforgatók a mólón horgászók után szétszóródott haletetőanyagot csipegették,

és ha épp sehol sem találtak, képesek voltak bemászni akár a horgászok zacskóiba is. Ezen a rövid felvételen is épp egy etetőkosárról csipegi az egyik kőforgató az etetőanyagot. Olyasmit, amit elvileg a kőforgató nem eszik.

A felvétel másik érdekessége – bár a hang csapnivaló, és a felvételt közben megszakítottam –, hogy míg a kőforgatókat kajtattam, az arra sétálók és horgászok beszélgetéseket kezdeményeztek.

Számos embernek mondtam el, mifélék ezek a „kismadarak”,

és a járókelők, pihenők, horgászok, egytől egyig rendkívül hálásak voltak. Ezen a felvételen abból hallható egy részlet, amikor felbátorodva azon, hogy „hozzáértő” ember akadt az útjukba, a horgászok mindenfélét kérdezgettek, végül már a kakukkról is. Fogadjátok szeretettel – adom abban a reményben, hogy annak a pár embernek, aki most az oldalon van, örömöt okoz ez a rövid kis felvétel. Az apró vonatkozások miatt csak úgy, mint a kőforgatók okán.

Ne felejtsétek: a Balaton valójában madárparadicsom, és az őszi madárbőséget meg is jósoltam 🙂

még madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A pásztormadár | Chernel István

Author Mara By Mara
Date 3 hét ago
Nálunk a vendégeskedő pásztormadárseregek leginkább a marhalegelőket népesítették, közbe-közbe a szomszédos fasorokban, szőlőkben álló fákon…Tovább

2 hozzászólás

  1. Lehet, hogy az etetőanyag rák, vagy kagyló ízesítésű volt. Ezek nagyon felkapottak mostanában.

    1. Author

      Nagyon érdekes felvetés! Komolyan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük