Hidakat próbáltak lezárni klímaaktivisták

klímaaktivisták Varsóban

Hidakat próbáltak lezárni klímaaktivisták Varsóban


Két hidat próbáltak lezárni klímaaktivisták Varsóban, a rendőrség megakadályozta az akciót. A Visztula felett a belvárosi szakaszon átívelő Slasko-Dabrowski és Swietokrzyski hídon néhány, fényvisszaverő mellényt viselő aktivista hétfő délelőtt az úttestre feküdt, emiatt egy időre leállt a forgalom. A helyszínre kiérkező rendőrök lekísérték az aktivistákat az úttestről, igazoltatták és arról tájékoztatták őket, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményeznek ellenük.

Az Utolsó Nemzedék nemzetközi radikális klímaaktivista csoport pénteken jelezte az X-en (Twitter-en), hogy a forgalom akadályozására készül varsói hidakon. Az akciót azzal indokolták, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a csoport eddigi leveleit és tiltakozásait. A bejelentésre reagálva a rendőrség hétfő reggeltől megerősítette őrjáratait kilenc fővárosi híd környékén.

Az Utolsó Nemzedék többek között azt követeli, hogy a lengyelországi autópályák építésére előirányzott források száz százalékát közösségi közlekedésre fordítsák, valamint a helyközi járatokon országszerte vezessenek be olcsó havibérletet.

Március elején a csoporthoz tartozó klímaaktivisták Varsóban narancssárga festékkel öntötték le a lengyel főváros jelképét, a Visztula partján 1939 óta álló Varsói Sellő szobrát, és megzavarták a varsói Nemzeti Filharmónia hangversenyét.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több klímaaktivizmus

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük