Környezetbarát expedícióra indul Klein Dávid és Nagy Márton

klein dávid expedíció illusztráció

Környezetbarát expedícióra indul Klein Dávid és Nagy Márton


Június 1-jén indul Budapestről Klein Dávid és Nagy Márton, hogy megmássza a 7403 méteres Istor-o-Nal csúcsot, mely a Hindukus-hegységben, Afganisztán és Pakisztán határán található. A hegymászók Isztambul érintésével másnap érkeznek meg meg Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba, majd onnan várhatóan június 8-án érik el az Istor-o-Nal alaptáborát. Klein Dávid és Nagy Márton lehetnek az első magyarok, akik elérik a csúcsot.

A rendkívül ritkán látogatott Hindukus-hegység csúcsai komoly technikai kihívást jelentenek.

Az expedíció során fontos szempont lesz a környezettudatosság. A hegymászók az alaptáborból minden szemetüket leszállítják, napenergiát használnak, a hegyen pedig minimalista stratégiát követnek. Kerülik a rögzített kötelek túlzott használatát, nem alkalmaznak magashegyi teherhordókat, és nem használnak oxigént sem.

Mint Klein Dávid elmondta,

három lehetséges forgatókönyvet raktak össze a társával:

  • Egy már ismert, tavaly megkezdett útvonalat, amelynek előnye a terepismeret, viszont nincs garancia arra, hogy megoldható az a veszélyes szakasza, ahonnan tavaly vissza kellett fordulniuk;
  • Egy 1971-es, jugoszláv útvonalat, amelynek előnye, hogy a nehézségek az út első felében és a közepén találhatók;
  • Emellett megfontolják a közvetlen “felhatolást” az előcsúcs és a főcsúcs közötti nyeregbe. Itt a hófolyosóban található meredek, jeges, sziklás és vegyes terep, valamint a folyosót védelmező függőgleccser jelentik a legnagyobb nehézséget.

“Nagyon várom a kalandot,

tudom, hogy kőkeményen odarakjuk majd magunkat és abban is biztos vagyok, hogy sok szakmai fogást elleshetek majd Dávidtól. Jó sok időt hagytunk az expedícióra, így, ha kell, ki tudjuk várni a megfelelő körülményeket. Semmi esetre se szeretnék bizonytalan, kétséges helyzetekbe belemászni” – mondta Nagy Márton.

Klein Dávid

eddig négy nyolcezer méternél magasabb hegy csúcsán állt, valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül (Gasherbrum-2003, Cso-Oju-2004, Manaszlu-2015, Annapurna-2016). A hegymászó 2023-ban, Kerekes Bencével már próbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de akkor a körülmények miatt 6400 méteren a visszafordulás mellett döntöttek.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Wikimedia, CC BY-SA 4.0 DEED

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hegymászás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így kezdődött az Everest-őrület

Száz éve még nagyon másképp festett egy Himalája-expedíció, mint napjainkban. Az első utazások nemcsak mászható útvonalakat kerestek, de biológiai megfigyeléseket is tettek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük