Kihaltnak nyilvánították az ibériai farkast Andalúziában

Ibériai farkas

Kihaltnak nyilvánították az ibériai farkast Andalúziában


Kihaltnak nyilvánította az ibériai farkast Andalúziában a tartományi kormány, miután évek óta nincs kézzelfogható bizonyíték a faj jelenlétére a térségben. Az 1986 óta védettnek számító farkasok nyomait egy éven át hiába keresték a dél-spanyolországi régió mintegy kétezer négyzetkilométernyi hegyvidéki területein a fajmegfigyelési programban dolgozó kutatók. A szakemberek szerint valójában azonban már régebben, körülbelül tíz éve, hogy eltűntek ezek az állatok Andalúziából. 2010 körül még mintegy ötven példány élt hat-nyolc falkában a Sierra Morena vidékén.

Az ibériai farkas kihalását a déli régióban az elszigeteltséggel, az alacsony populációval, az illegális vadászattal és a megmentésükre irányuló tervek hiányával indokolták a kutatók.

Spanyolországban már csak az észak-nyugati térségben, Kasztília és León, Galicia és Asztúria tartományokban élnek szabadon ibériai farkasok. A legutóbbi, 2021-es számlálás során követően mintegy kétezer példányt és háromszáz falkát regisztráltak.

Forrás: MTI, kép: Juan José González Vega/Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több farkas

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több Spanyolország

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Így korlátozná Mallorca a turistaáradatot

  Mallorca fővárosában, Palmában tarthatatlanná vált a tömeg, ezért az önkormányzat különböző korlátozó intézkedéseket tervez bevezetni. Először is nem adnának engedélyt újabb ingatlanok…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük