Jöhet világörökségi rockzene? | Yat-Kha |

Tuvai falu

Yat-Kha: Come along


A tuvai torokéneklés 2009 óta a világörökség része, de talán az utolsó hely, ahová odaképzelnénk ezt a népzenei formát, az egy rockkoncert. Pedig egyes vélemények szerint ebből – az eredetileg a természet hangjainak utánzására szánt – technikából fejlődött ki a metálhörgés. A torokéneklés különlegessége, hogy

így az előadó egyszerre több hangot is ki tud énekelni.

Ezt hallhatjuk a következő számban is, kellő lendületet véve a hétkezdéshez.

A Tuvai Köztársaság jelenleg Oroszország fennhatósága alatt áll, de az idők során tartozott már Kínához és Mongóliához is. A Yat-Khát 1991-ben, Moszkvában alapította Albert Kuvezin énekes-gitáros és az orosz, avantgárd elektronikuszene-szerző, Ivan Szokolovszkij. Számaik a hagyományos tuvai népzenét modern ritmusokkal és elektronikus effektusokkal ötvözték, de útjaik később szétváltak, és Kuvezin más zenészekkel folytatta pályafutását. Szintén az alapítói közé tartozik a másik világhírnévre szert tett és hasonló stílusú tuvai rockzenekarnak, a Huun-Huur-Tu-nak.

Ami a technikát illeti: a tuvai torokéneknek több fajtája van, ezen belül Kuvezin a mélyebb hangzású torokéneklési stílust, a kargyraa-t gyakorolja, amely rokon a szárd a Canto a Tenore kórusokban hallható basszussal és a tibeti buddhista énekléssel.

Energiával teli hétfőt nektek!

Kép forrása: Pixabay

zene még

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

13 hozzászólás

 1. Hát ez irgalmatlanul nagy. Feldobta a hajnalom! Megvan mára a munkazeném. Rendesen tudatmodósító cucc ez. Nem mellesleg régóta akarok írni arról, hogy a madárének számunkra nem érzékelhető, de fontos jellegzetessége, hogy gyakran több szólamban szólnak. A madarak között cseppet sem ritka, hogy több hangot énekeljenek egyszerre, így például nem hangokat, hanem zenei közöket énekelnek, voltaképp akkordoznak, ahogyan mi mondjuk egy gitáron akkordozunk. Szerintem ez bámulatos. Ez a zene meg… Írhatnál róluk többet is, mert nekem gőzöm sincs arról, kik ezek, hol vannak, mióta…. Be is állítottam ismétlésre. imamalomra 🙂

  1. Author

   Nagyon örülök, hogy tetszik! 🙂 Ez a madárének is nagyon érdekes, írj róla! Mindjárt kiegészítem még a cikket.

 2. Ez tényleg hatalmas! Hogy a csudába találsz rá ilyen zenékre?
  Egy pici orosz tagköztársaság Mongólia határán, és ilyen zenéjük van. Elképesztő! (Hát persze, hogy keresgéltem egy kicsit. 🙂 )

  1. Author

   Hát, valahogy megtalálnak. 😀
   Köszi a kiegészítést! Én is mindjárt update-elek!

   1. Kíváncsian várom! Köszi! 🙂
    (Kerestem még zenét tőlük. Most is az megy a háttérben.)

     1. Mellettük a rap a fasorban sincs, és micsoda virtuóz gitárzene, fantasztikus hangzás!

 3. Lesz TOP100-as zenei listánk, talán már ma létrehozom – ez a zene süvít bele, mint a szél 🙂

 4. Az a torokhang brutál, még akkor is, ha itt van benne egy kis torzító. Rá is kerestem, hogy kell képezni ezt a hangot. Közben az jutott eszembe, hogy valamelyik ősöm tudhatta , mert a családban anyai ágon nagyon erőteljesek a mongol vonások.

  1. Author

   🙂 🙂
   Lehet, hogy ideje neked is elkezdened a gyakorlást. 🙂

   1. Igen, a férjem rettentő örülne neki. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük