Földrengés volt Taylor Swift koncertje miatt

Taylor_Swift_földrengés

Földrengés volt Taylor Swift koncertje miatt


A többszörös Grammy-díjas amerikai popsztár a skót fővárosban kezdte The Eras Tour nevű világturnéját. Edinburgh-ban három stadionkoncertet tart, amelyet még 14 fellépés követ Nagy-Britanniában. A fellépések pedig nemcsak egetrengetőek, de a földet is megmozdítják. Ezt igazolják a brit földtani intézet mérései, melyek szerint a hétvégi koncertek a Murrayfield stadionban “immár tudományosan is földet rengetőnek számítanak”. A zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométerre is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott.


A háromórás koncertek dalai közül a …Ready For It?, a Cruel Summer és a champagne problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást a városban és környékén.


A legnagyobb amplitúdójú kilengés a múlt pénteki első koncertet kísérte: aznap este a műszerek 23,4 nanométeres földmozgást észleltek. Szombaton 22,8, vasárnap pedig 23,3 nanométeres földfelszíni elmozdulást okoztak a fellépések, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó vett részt.


A szeizmikus mozgások intenzitása a .Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként 160 kilengéssel. A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy e szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki.

Taylor Swift tavaly márciusban kezdődött, öt földrészt érintő Eras turnéja a tervek szerint 152 fellépésből áll, és várhatóan több mint 2 milliárd dollár rekordbevételt hoz.

Taylor Swift világszerte vezeti a ranglistákat, Magyarországon azonban kihívója akadt.

Forrás: MTI, kép: Eva Rinaldi/Flickr/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több zene

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. 😮 Azta!
    Úgy tűnik, hogy a háromstadionos koncertek kezdenek divatba jönni. 🙂
    Lehet, hogy a következő Azahriah koncerten már nálunk is mérik majd a földmozgásokat? 😀

    1. Nekem a Freddie Mercury 1985-s Wembley stadionos koncertje jutott eszembe, na az aztàn düböröghetett rendesen, rà is kerestem es egy 20 perces összeàllìtàst meg is hallgattam, imàdtam. Voltam a nyolcvanas évek elején Bpn az akkori népstadionban Rolling Stones koncerten, na az a mellkasomban is dübörgött, akkora volt a rezgés, hihetetleln érzés volt es az sem zavart bennünket , hogy szakadt az eső😍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük