Nem veszett kárba a sok napsütés

ipari naperőművek

Megdőlt az ipari naperőművek termelési csúcsa


Idén először dőlt meg az ipari naperőművek termelési csúcsa az Energiaügyi Minisztérium (EM) Facebook-bejegyzése szerint. Adataik szerint február 16-án déltájban 2756 megawattig futott fel az ötven kilowatt feletti napelemes rendszerek összes termelése. A korábbi negyedórás teljesítménycsúcsot tavaly augusztus 12-én mérték 2731 megawattal.

A tárca szerint a pénteki rekorddöntést a kapacitások bővülése nyomán és az időjárás kedvezőbbre fordulásával hamar újabbak követhetik majd. Tavaly februártól májusig minden hónap új csúcsot hozott, és előfordult az is, hogy egy hétvége alatt többször is.

Tavaly több mint 1600 megawattal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye Magyarországon. A minden korábbit felülmúló éves bővülésen nagyjából fele-fele arányban osztoztak az ipari és a háztartási méretű rendszerek. Jelenleg az összes kapacitás mintegy hatvan százalékát adják a nagyobb erőművek 3379 megawattal.

Mint az EM írja, a napenergia hasznosításában Magyarország élen jár Európában, a hazai naperőművek a második legnagyobb arányban részesülnek az áramtermelésből. Ugyanakkor az időjárásfüggő megújulók terjedése világszerte komoly kihívás elé állítja a rendszerüzemeltetőket. A Mavir idén januárban többször tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget, mint 2018-ban egész évben. A megújulók természetes teljesítményingadozására az energiatárolók telepítése kínálhat rövid távú megoldást.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több tech

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Amikor a gáz ára megugrott én azt vettem észere itt a lakóhelyemen, hogy a háztetőkön sorra megjelentek a napelemek. Egy csomó ember még elővette a párnacihából a megtakarításait. Nem tudom mennyi idő alatt térül meg a rendszer ára- nem olcsó befektetés. Ahogy a fával tüzelés sem olcsó már. Biogáz, meg napaelem, azért úgy tűnik teret kapnak a hétköznapi életben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük