Így áll most a mezőgazdaság Európában

Mezőgazdaság termés

Így áll most a mezőgazdaság Európában


Kiadta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzését az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely szerint Európa-szerte kedvezőek a terméskilátások, egyedül a Pireneusi-félsziget kivétel, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik.

Spanyolország keleti részére azonban épp most zúdult özönvízszerű eső, ami megszüntetheti ott az aszályt, akárcsak Olaszország északnyugati részén tette, ahol a május az átlagosnál jóval csapadékosabb volt.

Helyenként a sokéves átlag duplája is lehullott, főleg az ország északkeleti és déli részén. Emilia-Romagna tartományban extrém mennyiségű csapadék esett május elején, ami súlyos árvizekhez vezetett, tönkrementek a búza- és árpatáblák.

A napraforgóhelyzet

Romániában és Bulgáriában, az Európai Unió fő napraforgó-termelő országaiban az állományok viszonylag jó állapotban vannak, a talajnedvesség kedvező, de fennáll a kockázata annak, hogy a virágzási időszakra már aszály köszönt be.

A legnehezebb helyzetbe e tekintetben is Spanyolország rendkívül került, ahol nehéz volt a vetés a tartós aszály miatt, és az eredetileg tervezett terület jelentős részén nem is tudták elvetni a napraforgót. Az állományokat ugyanakkor nem öntözik, így a terméskilátások is nagyon gyengék.

Franciaországban és Németországban az állományok jó állapotban vannak, de Görögországban a napraforgó-termelést nagyon sokan befejezték, ugyanis nem éri meg ezzel a növénnyel foglalkozni, mert a költségek magasabbak a hozamnál. Ukrajnában a napraforgó vetése a gyakori áprilisi csapadék miatt késett az előző évhez képest.Magyarországon az őszi vetések jó állapotban vannak, országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a fejlődéshez a talajban,

helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, ugyanakkor a sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó számára a lehullott csapadék aranyat ért, gyorsan fejlődnek a kis növények, de a meleg hatására erős gyomosodás is kezdődött.

Itt van a legnagyobb szárazság

A műholdas mérések alapján a természetes és a kultúrnövényzet nemcsak Spanyolországban nincs jó állapotban, de Argentínában, Marokkó térségében, Közép-Ázsiában, és az Egyesült Államok középső vidékein sem.

Itt a szárazsággal küzdő Kansas államban – amely a legnagyobb őszi búzatermelő vidék -, 68 százalék a gyenge vagy nagyon gyenge állapotban lévő állományok aránya. Kínában viszont az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is rekordmennyiségű termést várnak búzából, ami a becslések szerint eléri a 140 millió tonnát.

Forrás: MTI, képek: Steven Weeks/Jordan Cormack/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több mezőgazdaság

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Heti időjárás | Nyárias meleg

  Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük