Elszenesedett hamvaiból támasztanak fel egy ókori könyvtárat

herculaneumi tekercsek 2

Karnyújtásnyira vagyunk a herculaneumi tekercsek megfejtésétől


Támassz fel egy ősi könyvtárat a vulkáni hamvakból! – szólt a Vesuvius Challenge (Vezúv-kihívás) felhívása 2023 márciusában, melyben azokat a jelentkezőket keresték, akik képesek elolvasni a Vezúv kétezer évvel ezelőtti (i. sz. 79-es) kitörésekor betemetett, elszenesedett herculaneumi papirusztekercs belsejében található, görög nyelvű írást. A kihívást részben az jelentette, hogy a tekercshez nem szabad hozzáérni, mert darabokra esik.

A győztesnek hétszázezer dollárt ajánlott egy szilícium völgyi vállalkozó, Nat Friedman, a verseny meghirdetője. Egy diákokból álló kutatócsoportnak pedig sikerült a lehetetlen: beleolvastak a szénné égett tekercsbe. Ehhez szkenner és gépi tanulásos algoritmusok segítségét vették igénybe, a folyamat során pedig egy eddig teljesen ismeretlen filozófiai mű tárult fel, amely az érzékekről és az élvezetről értekezik.


Az eredmény megnyitja az utat a mesterséges intelligencia (AI) technikái előtt a tekercs további részeinek teljes megfejtéséhez, ami a kutatók szerint forradalmi hatással lehet az ókori világ megértésére.

Az egyetlen könyvtár, amely az ókori világból fennmaradt

A tekercs egyike annak a több száz, még viszonylagos épségben megmaradt papirusznak, amelyeket a tizennyolcadik században tártak fel az olaszországi Herculaneumban egy ókori luxusvillában. Ezek az elszenesedett maradványok, vagyis a herculaneumi tekercsek alkotják az egyetlen könyvtárat, amely az ókori világból bármennyire is fennmaradt, de túl törékenyek ahhoz, hogy felnyissák őket.


A győztes pályázók több száz szót olvastak ki tizenöt oszlopnyi szövegben, ami a tekercs mintegy öt százalékának felel meg. A csapatot Luke Farritor, a Nebraska-Lincoln Egyetem informatikát tanuló egyetemi hallgatója, Youssef Nader, a Berlini Szabadegyetem egyiptomi informatikai PhD-hallgatója, és Julian Schilligerrel, a zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet robotika szakos hallgatója alkotta.

A tekercsek felfedezése utáni évszázadokban sokan próbálták kinyitni őket, miközben néhányat teljesen tönkretettek, mások pedig darabokban maradtak. Papiruszkutatók azóta is azon dolgoznak, hogy összeillesszék és megfejtsék a töredezett szövegeket. De a legrosszabb állapotban lévő, elszenesedett maradványok, amelyeket eddig a legreménytelenebbnek ítéltek, és amelyekből mintegy 280 darab lehet, egyben maradtak. A legtöbbet a nápolyi Nemzeti Könyvtárban őrzik, néhányat pedig Párizsban, Londonban és Oxfordban.

Ez történt, amikor megpróbáltak kinyitni egyet

Epikurosz követője

A korábban felnyitott herculaneumi tekercsek többségének tartalma az epikureus filozófiai iskolához kapcsolódik, amelyet az i. e. 341 és 270 között élt athéni filozófus, Epikurosz alapított. Úgy tűnik, hogy a tekercsek Epikurosz egy Philodémosz nevű követőjének könyvtárát képezték. A szöveg nem nevezi meg a szerzőt, de egy felszínes első olvasat alapján a kutatók azt mondják, hogy az valószínűleg szintén Philodémosztól származik. Az írás a kellemes ízek és látványok mellett egy Xenophantosz nevű emberre is utal, aki valószínűleg az a fuvolaművész volt, akit több ókori szerző, Seneca és Plutarkhosz is említ a műveiben.

Az alapvető kérdések, amelyeket Epikurosz feltett, ugyanazok, amelyek a ma emberét is foglalkoztatják: Hogyan élhetünk jó életet és hogyan kerülhetjük el a fájdalmat?


Az eredmények újjáélesztették a vitát arról is, hogy szükséges-e további kutatásokat végezni a herculaneumi papriruszok villájában, amelynek összes szintjét még nem tárták fel. Sok kutató meg van győződve arról, hogy a villa fő könyvtárát soha nem találták meg, és hogy még több ezer tekercs lehet a föld alatt.

A verseny győztesei által alkalmazott, úttörő gépi tanulási technikákat ugyanakkor most már más típusú titokzatos szövegek tanulmányozására is lehetne használni, többek között például az egyiptomi múmiák betekeréséhez gyakran használt, újrahasznosított papiruszok megfejtésére.


Így nézhetett ki egykor a villa

A következő lépés egy teljes tekercs megfejtésének kísérlete, amelyre 2024-ben új pályázatot hirdettek. Ennek célja, hogy az év végére egy tekercs kilencven százalékát elolvassák. Bővebb információk és képek itt találhatók.

Forrás: Nature, képek: Vesuvius Challenge

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több könyvtár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Újra nő a könyvtárak népszerűsége

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete közzétette 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentését, amely megmutatja a hazai könyvtári rendszer…Tovább

még több történelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elkeltek Napóleon pisztolyai

Napóleon pisztolyai 1,69 millió euróért (664 millió forintért ) keltek el vasárnap a Párizs közelében lévő fontainebleau-i kastély mellett megrendezett árverésen. ..Tovább

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

2 hozzászólás

  1. Egészen elképesztő, ilyenkor mindig arra gondolok, azok a fiatalok, aki beleszülettek a digitális világba, milyen elképesztően okosak és egy olyan régi felismerés, mint a Röntgen sugár, a CT lelke hogyan épül be a kutatásaikba egy zárt papirusz tekercs titkainak felfedéséhez. Olyan mint egy izgalmas tudományos fantasztikus film:-)). Remélem az ilyen képességekkel rendelkező sok sok fiatal azt is kitalálja, hogyan kell kikapcsolni a világ másik feléről pusztán egy jó algoritmussal egy atombombát,vagy rakétát. Bár az is igaz, a komputer zseniket a NASA bekebelezi:-))

  2. A jövő technikája visszanéz a múltba, ez az egyik igazi időutazás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük