Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

elásott kincset

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál


Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében az idén. A pénzek és az ezüstkehelyből és ostyatartóból álló szertartási edények egyaránt a 13-14. századból valók lehetnek. Utóbbiak egy elhunyt kezében helyezkedtek el, akit valószínűleg így temettek el.

A tárgyak annak a kutatásnak a keretében kerültek elő, amelynek során fontos történelmi események helyszíneit mérik fel. A környék, ahol Bakos Gábor régész vezetésével a program önkéntesei a bécsi filléreket (denárokat) megtalálták, az 1596-os, Mezőkeresztes mellett zajló ütközet területe lehetett.


A fémkeresős felderítés több mint 100 négyzetkilométeren zajlik, a helyszínt levéltári források alapján jelölték ki. Ez az első átfogó és szisztematikus kutatás, ami a tizenötéves háború legnagyobb ütközetének felderítését célozza. Mint Bakos Gábor elmondta, a régió az eseménysorozat előtt és után is lakott volt, így több korszak leleteivel találkoznak az őskortól napjainkig.

A kincset alkotó bécsi dénárokat az osztrák hercegek bocsátották ki, de nemcsak Bécsben, hanem Ennsben és Bécsújhelyen is vertek ilyen típusú pénzeket. Díszítéseik állatalakok, virágok, koronás fők voltak, felirat többnyire nem volt rajtuk. Az intenzív kereskedelmi kapcsolatok révén forgalmuk az 1200-1300-as években a Magyar Királyság területére is kiterjedt.


A mezőkeresztesi csata helyszínének felderítéséhez egyre több helyi lakos is csatlakozik és ajánlja fel kertjét, munkaerejét a kutatás támogatására.

2023 októberben egy másik emlék is előkerült a környéken, Tomajmonostorán az egykori bencés apátsági templom maradványait kezdték el feltárni.

Forrás: MTI, képek: NRI/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több régészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Mezőkeresztes és Tomajmonastora nem igazán egymás szomszédjában van.

    1. Author

      Nem, de ezek szerint nagyobb körben ásnak..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük