Egymás után kelnek ki a flamingófiókák az Állatkertben

flamingófiókák

Egymás után kelnek ki a flamingófiókák az Állatkertben


Aki mostanában a Fővárosi Állatkertben jár, annak mindenképpen érdemes meglátogatnia a rózsás flamingókat, mert sorra kelnek ki a fiókák a látványos és kecses madaraknál – olvasható a Zoo Budapest oldalán. Most még nemigen távolodnak el a fészektől, úgyhogy azok környékén, a felnőtt madarak karcsú lábainak erdejében lehet megpillantani őket. Ám hamarosan elkezdik majd felfedezni az egész kifutót, szülői felügyelettel. Kevéssel ezután létrejön majd a „flamingóovi” is, a kolónia a cseperedő fiókákat egy idő után „óvodai csoportba” tereli össze, hogy könnyebb legyen vigyázni rájuk.

Eddig az tizennégy fiókát számoltak össze a gondozók, akik közül a legidősebbek másfél hetesek, a legfiatalabbak pedig csak néhány órásak. De nem minden tojás kelt még ki, így az elkövetkező napokban további 8-10 fióka kibújására számítanak.


MTI/Kovács Attila

A rózsás flamingó

elvileg Magyarország madarainak listáján is szerepel, mert kóborló egyedek időnként hazánk területére is eljutnak. De inkább a mediterrán, szubtrópusi és trópusi élőhelyeket kedvelik, így vadon inkább Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában találkozhatunk velük. Elnevezésük arra utal, hogy alapszínük valamivel halványabb, mint például a kifejezetten vöröses karibi flamingóé.

A madarakat nagy sikerrel szaporítják az Állatkertben. Ennek köszönhetően a flamingókolónia mintegy 130 madárból áll, és évente általában 20-25 fióka kel ki és cseperedik fel sikeresen. Így aztán a szaporulatból más állatkerteknek is tudnak adni.


A flamingók homokból,

iszapból építenek maguknak fészket. Ez tulajdonképpen egy dombocska, ami némileg egy miniatűr tűzhányóra emlékeztet: a halom tetején lévő mélyedésbe, „kráterbe” lakják a tojást, ahonnan az nem tud elgurulni. Egy-egy flamingótojás 8-9 centi hosszú, 5 centi széles és 115-140 grammot nyom, súlya tehát egy közepes vagy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg.

A fiókák nagyjából egyhónapos költési idő után kelnek ki, egy párnak legtöbbször csak egy fiókája van egyszerre. De mivel a szaporodás a kolónián belül idényszerűen, időben összehangolva zajlik, a tojók általában csak néhány órás vagy napos eltéréssel rakják le a maguk tojását, és így a fiókák kikelése is néhány napon belül lezajlik.

Kikelés után

a fióka egy darabig nem túl aktív, ki kell hevernie a kibújás okozta megpróbáltatást. Kezdetben a csőre és a lábai is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos koráig azonban a rózsaszín feketére vált. A csőr eleinte még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben a fiókák még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni. Ehelyett a felnőttek egy a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére aztán már a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul a jellegzetes görbület, illetve a csőrben lévő szűrő lamellák, s ezután a fiatalok már ugyanazzal a táplálékkal élnek, mint a felnőtt flamingók.

Képek: MTI/Kovács Attila

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több flamingó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük