Ha választhatnak, az ezüstsirályok azt eszik, amit az ember

Ha választhatnak, az ezüstsirályok azt eszik, amit ember


A Sussexi Egyetem kutatói 2021-ben és 2022-ben néhány hónapon át tanulmányozták a nagy ételrabló hírében álló, tudományos szóval kleptoparazita ezüstsirályok (Larus argentatus) viselkedését a brightoni tengerparton, különös tekintettel az étkezési szokásaikra. Arra voltak kíváncsiak, mennyire befolyásolja a madarakat az, amit a közelükben lévő emberek eszenek. Úgy tűnik, nagyon.

A kék vagy a zöld zacskó?

Kék és zöld zacskós burgonyacsipsszel kínálták a sirálycsapatokat, miközben a kísérletvezető tőlük körülbelül öt méterre ült a földön, és vagy nem csinált semmit, vagy elővett egy csomag csipszet: kék vagy zöld zacskósat, és falatozni kezdett.

A kutatók azt találták, hogy amikor a kísérletvezető evett, a madarak 48 százaléka közelítette meg a csomagokat, amikor viszont nem evett, akkor csak 19 százalékuk. Amikor a sirályok belecsipegtek a csipszbe, az esetek 95 százalékában ugyanazt a színű zacskót választották, amilyenből a kísérletvezető evett.

Gyorsan tanulnak

Mindebből úgy tűnik, hogy a vizsgált sirályok táplálékszerzési döntéseit nagyban befolyásolja az emberi viselkedés, és magas szintű társas tanulási képességgel rendelkeznek. Mint Franziska Feist, az egyik kutató elmondta, a sirályok evolúciós történetében nem lehetett nagy szerepe az embernek, mert urbanizációjuk meglehetősen új keletű.

Tehát az a képességük, hogy megfigyelés útján tanuljanak egy másik fajtól, inkább elsajátított, mint veleszületett viselkedés.

Madeleine Goumas, az Exeteri Egyetem kutatója szerint az ehhez hasonló tanulmányok segíthetnek csökkenteni az emberek és a sirályok közötti konfliktusokat. Úgy tűnik, a sirályok rájöttek, hogy az ember nagyszerű információforrás, ha táplálékot keresnek, de nem biztos, hogy jót tesz nekik a sok feldolgozott élelmiszer, amit az emberek fogyasztanak.

Forrás: New Scientist, kép: Beata May/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük