Gólyavédelmi Központ nyílt a gólyák egyik kedvenc településén

Gólya

Gólyavédelmi Központ nyílt a gólyák egyik kedvenc településén


Bodrogkeresztúr az egyik legnépszerűbb költőhely a fehér gólyák körében, idén harminc párral büszkélkedhet a falu, ahol a nemzetközi és hazai csökkenést mutató tendenciák ellenére emelkedik a madarak létszáma. Tavaly óta például két párral is bővült a helyi populáció.

Most pedig a madarak iránit tisztelet jeléül Petrovics Zoltán helyi ornitológus kezdeményezésére Gólyavédelmi Központot alakított ki a Zöld Kör természetvédelmi egyesület.Az interaktív, gólyákról szóló tárlat az egykori, később turistaközponttá alakult zsinagógában, 180 négyzetméteren várja a látogatókat, elsősorban gyerekeknek szánt programokkal, időszaki kiállítással, foglalkoztató sarokkal és gólyás mesedarabok előadására megálmodott bábszínházzal. A kiállítás udvarán tanösvény mutat be néhány madárvédelemben használatos eszközt, az épület mögött pedig fából faragott gólyafigurákkal lehet sakkozni.

Forrás: MTI, kép: Janet/Unsplash

 

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

  Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

  6 hozzászólás

  1. Megbűvölve néztem a filmet s hallgattam a narrátor ízes beszédét. Vajon valóban azért van több gólya a Bodrog mentén mert a nem természetes élelem forrásból- hulladékokból is esznek? Vagy csak túlélnek? érdekes lenne megtudni van e olyan betegségük, ami ezzel összefügghet. Azért az szívmelengető, hogy mennyire vigyáznak ebben a térségben a gólyák és a többi madár természetes élőhelyeire, nem úgy mint a spanyol epres cikkben a vándormadarakéra.

    1. Köszönöm- el is feledkeztem erről.:-)

  2. Köszönöm Mara, hogy helyet adtál a Bodrog gólyáinak! Nekem a második otthonom az a vidék, mivel a férjem a táj szülötte. 🙂 Az elmúlt évtizedekben sűrűn jártuk a Bodrog mentét, és járjuk mostanság is. Legutóbb csütörtökön barangoltunk arra. Minden tavasszal, nyáron, fótóztam a gólyákat Bodrogkeresztúr utcái felett, és a legjobb gólyás képeim mind ott készültek. 🙂
   Aki még nem járta a Zemplén lábainál a Bodrogközt, ha teheti, látogasson el arra, nem bánja meg! 🙂 🙂

   1. Apám is arról a vidékről való volt:-) elvittük egyszer haza Monokra- sajnos ide már nem jutottunk el.

   2. Author

    Nagyon örülök! 🙂 <3
    Tényleg nagyon szépnek tűnik az a vidék így a videók alapján is. Meg ugye arra van Tokaj is az ország talán legkülönlegesebb borával.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük