Forradalom a birtokon | Fásítás ipari méretben

Forradalom a birtokon | Fásítás ipari méretben


Kevés olyan nap van, amit akár pirossal is lehetne írni a birtok képzeletbeli történelemkönyvében – bár ez a könyv valójában is létezik. Mindig vannak fordulópontok, kisebb-nagyobb „határátlépések”, többé vagy kevésbé radikális átalakítások. Vannak aktívabb és passzívabb korszakok. Extenzív és intenzív beavatkozások.

Korábban nem kaszált területek rendszeres kaszálása például extenzív beavatkozás, de már a területek vetése, mézelő zónák létrehozása intenzív mozzanat. Extenzív módszer volt egy-egy parcella „magárahagyása”, amikor azokban tömegével jelent meg az éger, hogy aztán mára önmagától alakuljon ki egy szép égererdő. Intenzív mozzanat volt 16 éve az Angolkert lekerítése és gyors, szinte agresszív parkosítása, melynek következményeként most egy üde, hűs kert veszi körbe a házat; olyan kert, amely évről évre egyre több madárfajnak ad otthont.

Továbbra is bizakodó vagyok. Őszi (intenzív) mézelő zónáim jó állapotban vannak, és ha megjön az igazi meleg, jelentős virágzásra számítok. Tavaszi felülvetéseim is sikerülhetnek, jó ütemben érkezett az eső, és az átmenetei lehűlés is kedvezhet, ráadásul a felülvetést sem fejeztem be még, és a következő két hétben is folytatom.

Többször is rebesgettem, hogy az idén kicsit keményebb kézzel nyúlok hozzá a birtok visszavadításához, kissé vadabbul, progresszívabban, és ebben három tényező ösztökél.

Egyrészt – ahogy azt minap írtam – csakugyan úgy gondolom, fogy az idő, ha látni akarok még valamennyit az eredményekből, akkor most kell lépni, ráadásul évről évre nő az esélye annak, hogy a kedvezőtlen éghajlati változások rendre betegyenek az intenzív haladásnak. Például extrém aszályok akadályozzák a kaszálók virágos rétté alakítását, mert az egyértelmű, hogy nem lehet öntözni több hektárnyi mezőt.

Másrészt a szarvasok tombolása 2022/23 telén az Angolkertben megint csak abba az irányba lök, hogy új szakaszba toljam át a birtokot, és még nagyobb területeken, ismét csak intenzíven folytassam az erdősítést.

A harmadik, de cseppet sem elhanyagolható tényező a támogatásotok. Nemcsak egy megszokott fordulat részemről, ha azt írom: el sem tudjátok képzelni mennyit jelent ez! Tényleg nem tudjátok elképzelni. És valóban nincs rá szó, merthogy a bioszféra egy másik dimenzió, olyan szféra, amiből épp csak érzékelünk valamit, amiről csak kezdetleges tudásfoszlányaink vannak, de az a pár lépés, amit itt, a birtokon meg lehet tenni a bioszféra irányába, még ha botladozva is, az időnként olyan intenzív „téridőkaput” nyit erre a dimenzióra, ha tetszik, olyan kitett vagyok itt a bioszféra erejének, hogy a legmagasabb minőségű irodalom vagy filozófia sem képes a leírására.

Sok évnyi tépelődés, tervezés, álmodozás, halasztás, vergődés, bizonytalanság, kétség és remény után tegnap (2023.03.29.) több okból is, viszonylag hirtelen, kissé váratlanul is, látványos fordulat állt be. Bár az utóbbi három év a boglyaprojekttel, odútelepítéssel, mézelő zónákkal, a teljes flóra és fauna módszeres felmérésével intenzívnek tűnhetett, valójában – főként ökológiai szempontból – ezek még inkább extenzív tevékenységek voltak. Jeleztem már többször is, bár sokszor virágnyelven, hogy valamiféle fordulatra, ugrásra lenne szükség. Azt hiszem, tegnap elértünk ehhez a ponthoz.

Röviden, egyelőre csak annyit mondok: tegnap több mint 100 új virágos növényfaj vetőmagja érkezett a házba (részletesen írok erről hamarosan), és ugyanakkor 875 fácska, zömmel őshonos tölgy, bükk, gyertyán… fácskák. További fák érkeznek még, ezen a héten legalább 1.000 fa kerül elültetésre. Hogy ez mit jelent ökológiai szempontból arra jó példa a tölgy, mint az egyik legértékesebb fafaj esete, mely nálam elvétve fordul csak elő, minthogy az erdőm 70 százaléka tisztán éger, 30 százaléka pedig akác (utóbbit nem én telepítettem). Igaz, amikor a területet megvettem, tölgy mutatóban sem akadt, de most is csak 10-12 fácskát találni, ezek közül kettő már középtermetű és makkot is terem.

Ezen a héten viszont 400 tölgyfa kerül kiültetésre, és ez a legfontosabb honos fafaj esetében 4000 (!) százalékos növekedést jelent, és egy teljesen új, intenzív korszakot. Az olyan szintén honos fafajokról nem is szólva, mint például a bükk, mely nulláról indul, de hirtelen 100 bükkfácska kezdi meg pályafutását a napokban.

Pár hét múlva – főként, ha figyelembe veszünk más intenzív fejlesztéseket is – nyugodtan mondhatjuk: ez a birtok már nem az a birtok.

Hálásan köszönöm a támogatást, és azt kérem, ha bárki olyan olvassa ezt, aki megteheti, hogy fásítást, egy rezervátumot támogasson, tegye meg (itt írtam a támogatás lehetőségeiről). Olyan fákat indíthat „el az életben”, akiket nem vágásra szánnak; olyan erdő létrejöttét, ami élőlények millióit szolgálja ki a következő száz évben.

Igyekszem mihamarabb sokat írni, sok képet és videót hozni, de kis türelmet kérek, mert a telepítésekkel sietnem kell, ráadásul ezúttal már részletes dokumentáció nélkül sem dolgozhatok, hisz ekkora mennyiségnél már a telepítés pillanatában rögzíteni kell a lépéseket ahhoz, hogy utóbb hitelesen visszakövethető legyen minden. Tudom, ez alaposan homályos mondat, de mutatok majd mindent.

Köszönet még egyszer, ember, fa és madár nevében, és a legjobbakat, üdv: Cen’            

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több Kert & vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több blog

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Megvan a birtokon az első csüngőlepke!

  A csüngőlepkék egyébként is rendkívül érdekes és értékes csoportot alkotnak. Magyarország az elterjedésük keleti határa. Talán részint ennek köszönhetően…Tovább

  Valóban mániákus lettem? | blog

  Mit várjunk attól az embertől, aki puttony nélkül megy be a szőlőbe? Várhatjuk-e, hogy valamikor is jó és szép borral kínál minket?…Tovább

  7 hozzászólás

  1. Nagyon szép tervek, de hatalmas munka, és nem éppen egyemberes. Drukkolok, és vigyázz a válladra!

   1. Author

    Nem éppen egyemberes, viszont minthogy nekem kell elültetnem az összeset, ezért rendkívül magas az egy emberre jutó facsemete-index 🙂

  2. 🤠🤗 🍀🌳🌲🌳🌳🐌🕷🪳🪳🌺☘️🌼
   BRAVO!

   1. Hogy képzeljem el, Cen’, ha mindezt egyedül? Ezer fácska , -milyen gyönyörű szó,- hogyan?
    Legutóbbi emlékeim a fa-, ill. felnőtt feketeribizli bokor ültetésről, hogy egy nagy és mély gödröt ástunk, jól beöntöztük, majd a bokrot, ill. a fácskát beleigazítva, jól visszatemettük a földet, újra megöntöztük.
    Ugye lesz segítséged, ha más nem, legalább technikai!

  3. Hogy fogod megvédeni a szarvasoktól a fiatal csemetéket?

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük