Vérrel itatja a flamingó a fiókáját?

Flamingó

Vérrel itatja a flamingó a fiókáját?


Ez a videó első látásra teljesen sokkolónak tűnhet: olyan, mintha az egyik flamingó sebet ejtene a másik fején, hogy az a saját vérével etesse a fiókát. A látszat azonban ebben az esetben csal, és a valóság egy cseppet sem horrorisztikus:

a felül található flamingó valójában a saját, vörös színű begytejét csorgatja le a párja fején, hogy így párhuzamosan etethessék az utódot.És hogy miért vörös a színe? Ugyanazért, amiért rózsaszín a flamingók tolla: az elfogyasztott vörös algákból és apró rákfélékből származó karotin festi be mindkettőt.

A fehérjében és zsírban gazdag begytejet a madár az emésztőrendszerében termeli, etetésnél pedig felöklendezi. Így nem maradnak éhen a fiókák addig sem, amíg nem tudnak szilárd táplálékot fogyasztani.

Kép forrása: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó, ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több 5G

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. 😮😮 Ez fantasztikus!
  Sosem hallottam még a begytejről, keresgéltem hát kicsit a neten. 🙂
  Elképesztő, hogy a hímeknél is képződik ilyen a kotlás időszakában, és nemcsak a flamingók képesek erre, hanem pl. a császárpingvinek is.

  Azt is olvastam, hogy a fiókáikat etető flamingó szülők tollazata ilyenkor egy időre kifakul, de később visszanyeri a színét. 🙂
  Csuda dolgok vannak, amiről nem is tudunk!

  1. Galamboknál is van begytej, szóval nem is kell annyira messzire menni csodákért, elég kinézni az ablakon! 🙂

 2. Számomra az az érdekes leginkább, hogy nem minden madárnak van begyteje.
  Vajon miért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük