Ezek a budapesti fejlesztések nyertek a költségvetési szavazáson

Ezek a budapesti fejlesztések nyertek a költségvetési szavazáson


Szeptember végéig szavazhattak a budapestiek arra, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg a közösségi költségvetés egymilliárd forintos keretösszegéből. A felhívásra 25 500-an mozdultak meg és 104 000 voksot adtak le három kategóriában.

A Zöld Budapest kategóriát két ötlet nyerte holtversenyben. Az egyik a Beton helyett fák és bokrok kezdeményezés, melynek keretében az erre alkalmas helyeken talajkapcsolatos növényzetet telepítenek elsősorban a belvárosban, de más zöldhiányos városrészekben is. A másikban, amelynek célja az utcák árnyékolása, könnyű támasztószerkezetre futtatott növényzetet ültetnek.

Az Esélyteremtő Budapest kategóriát a Több nyilvános vécé Budapest közterületein című projekt nyerte, amelynek keretében két nyilvános vécét létesítése olyan helyszíneken, ahol erre kiemelkedő igény mutatkozik.

A Nyitott Budapest kategóriát a Védett kerékpáros útvonalak elnevezésű ötlet nyerte, amelynek keretében megvalósulhat például a kerékpárút fizikai elválasztása, szintbeli kiemelése, optikai jelölése, az indirekt balra kanyarodási lehetőség jelölése vagy akár egyes egyirányú utcák megnyitása szembeforgalmú kerékpározásra.Lokális ötletek

A korábbi évek tapasztalatai szerint a helyhez kötődő projektek jobban mozgósítják a polgárokat, ezért a lokális ötleteket külön kategóriába sorolták.

A Helyi Nagy Ötletek kategóriájában az árnyékosabb Széll Kálmán tér és a biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedés a Szent Gellért rakparton győzött.

A Helyi Kis Ötletek kategóriában tizenkét javaslat valósulhat meg. Az első három helyezett a Boráros tér zöldítése, a Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton és a Funkció nélküli burkolt felületek zöldfelületté alakítása Kelenföldön.

Érkezett nyertes javaslat emellett a harmadik kerületében, a békásmegyeri lakótelep mellett található Gőtés-tó és környezetének rendbetételére, továbbá a 14-es villamos vonalán zöld villamosmegállók létesítésére. Megvalósul a Liget tér fásítása, zöldítése Kőbánya alsónál, illetve a Stefánia úti kerékpárút és járda közvetlen átvezetése a Városligetbe.

Megszavazták még a kelenföldi vasútállomás melletti buszvégállomás árnyékolását és esővédelmét, a Randiórát, vagyis egy találkozási pontként működő köztéri napóra felállítását a Blaha Lujza téren, az új zebrát az Üllői úton a Corvin-negyednél, a Népliget gyalogos és kerékpáros elérésének megkönnyítését, és kerékpáros nyom létesítését a külső Bécsi úton.

Forrás: Én Budapestem, képek: Centauri, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó, ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több Budapest

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük