Különösen fényesen ragyog majd a Jupiter

Jupiter

Különösen fényesen ragyog majd a Jupiter


🪐

Pénteken az óriásbolygó oppozícióba, vagyis szembenállásba kerül a Nappal, miközben a Föld a két égitest közé közé ér. Ilyenkor van a bolygó a legközelebb a Földhöz, ezért ekkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek.

Az égbolt Nappal átellenes pontjában látszik, és magasan ragyog egész éjszaka, nagyjából éjfélkor delel, amikor a Nap a legalacsonyabban tartózkodik a horizont alatt. Este a keleti égbolton mindenki megcsodálhatja az igéző fényességű, tündöklő csillagszerű égitestet.

A Jupiter 12 éves keringési ciklusában 2023. január 22-én került napközelbe. Az ezt megelőző és követő oppozíciókat nevezik nagy oppozíciónak. A tavaly szeptemberi oppozíció alatt egy hajszálnyi mértékben nagyobb volt a bolygó mérete: akkor 49,9 ívmásodperc átmérőjű volt, most 49,5 ívmásodperces lesz.

A bolygót nehéz eltéveszteni: az esti keleti égbolt legfényesebb égitestje (ha a Hold éppen nem látszik), egészen addig uralja az eget, amíg hajnalban felkel a Vénusz. Jelenleg a Kos csillagképben tartózkodik, majdnem a Cet határán. Ez a fényesség legalább Mikulásig tartja majd magát, de a Jupiter egészen január végéig lesz megfigyelhető teljes pompájában a delelési magasságán. Ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül eltűnik a Nap fényében.

A jelenség szabad szemmel is látványos lesz, azonban igazán távcsőben tárja fel szépségeit. Már egy kisebb kézi távcsővel is megfigyelhető lesz négy legnagyobb holdja, az Io, az Europa, a Ganymedes és a Callisto.

A jelenséget az ország több pontján is megfigyelhetjük a csillagvizsgálókban. A Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai novemberben és decemberben is bemutatókkal várnak minket, a jelenségről bővebben pedig az oldalukon olvashatunk.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük