Felmérték a pannóniai bennszülött növényeket

Levendula

Felmérték a pannóniai bennszülött növényeket


Az őshonos élőlényeken belül is különlegesek a bennszülött fajok, vagyis azok, amelyek csak egy adott területen fordulnak elő.

A Pannóniai flóratartomány (Pannonicum) Dél-Moráviától a Vaskapuig, illetve a Beregi-síkságtól a Száváig tartó területet jelenti, amelynek növényeiről több mint nyolcvan éve jelent meg az utolsó átfogó tudományos munka magyarul, Tatár Ferenc 1939-es könyve. Az azóta eltelt időben ugyanakkor sokat bővültek az ismereteink és új fajokat is leírtak le, most pedig
Riezing Norbert botanikus vizsgálta át újra a flórát és összegezte az eredményeket.

A kutató több száz növényfajt vizsgált meg, amelyeket korábban bennszülöttnek gondoltak, de ezek közül csak mintegy 140 bizonyult valóban endemikusnak. A listán olyan kizárólag nálunk élő növények szerepelnek például, mint a vértesi berkenye, a balatoni szeder, a magyar sóballa, a debreceni torma, a Kossuth hölgymál, vagy a Vojtkó-csenkesz.

A “szuperendemizmusnak” tartott tornai vértőről ugyanakkor kiderült, hogy megegyezik egy Kárpátokban elterjedt fajjal, ennek ellenkezőjére is van azonban példa, például a mozgalmas történetű budai nyúlfarkfűé, amit a budai Sas-hegyről írtak le és sokáig a Pilis-Budai-hegység, illetve a Naszály-hegy endemizmusának tartottak. Később viszont az Északnyugat-Kárpátokban, az Alpokban és a Dinári-hegységben is felfedezni vélték, később azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy ezek valójában más fajhoz tartoznak, ráadásul még a Naszály-hegyen élő példányok sem egyeznek meg a Duna túlsó partján találhatókkal. A fővárosunkban is élő, nem túl feltűnő, de annál érdekesebb nyúlfarkfű így ismét helyet kapott a bennszülöttek között.

A pannóniai bennszülött növények listája egyelőre csak egy angol nyelvű tudományos publikációban érhető el, de a tervek szerint magyar nyelven, fotókkal gazdagon illusztrált könyvben is megjelenik majd.

Forrás: MTI, képek forrás: Sinziana Susa/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több növény

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tényleg káros a zöldhomlokzat?

  Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tetőzik a Duna Budapestnél

  A magyarországi folyókon 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé…Tovább

  2 hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük