Kiderült, miért okoz fáradtságot a sugárterápia – és a napozás

Fáradtság

Kiderült, miért okoz fáradtságot a sugárterápia – és a napozás


A daganatos megbetegedéseket gyakran ionizáló, ezen belül is általában röntgensugárzással kezelik, amely után gyakran jelentkezik krónikus levertség, fáradtságérzet. A korábban elterjedt álláspont szerint ennek oka a nagyarányú sejtpusztulás miatt kialakuló gyulladásos állapot, most azonban valami mást is talált egy magyar-amerikai kutatócsoport David E. Fishernek, a Harvard professzorának egy korábbi megfigyeléséből kiindulva.

Eszerint a szintén ionizáló ultraibolya sugárzás hatására nemcsak pigmentek keletkeznek a bőrben, hanem béta-endorfin is felszabadul, egy olyan hormon, amely a szervezet sérülésre, stresszre adott válaszát szabályozza, és csökkenti a fájdalomérzetet.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ vezetésével zajló kutatómunka során megfigyelték, hogy a sugárterápia során is ez történik: az ionizáló sugárzás jelentős DNS-károsodást okoz a bőrben, aminek hatására endorfin szabadul fel. Ez a felszabaduló hormon indirekt módon hat az agyra, ezért alakul ki a krónikus fáradtságérzet.

Ezzel először igazolták, hogy a bőr is befolyásolja a viselkedést az ionizáló sugárkezeléseket követően, így pedig út nyílik, hogy olyan terápiákat fejlesszenek ki, amelyek gátolják az endorfin hatását, megelőzve a fáradtságérzetet.

Hasonló reakció megy végbe a bőrben UV-sugárzást követően is, ami magyarázatot adhat arra, hogy az emberek miért érezhetik magukat fáradtnak napozást követően.

Forrás: MTI, kép forrása: Zohre Nemati/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több orvostudomány

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több tudomány

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük