Felküldhetjük a nevünket a Jupiter holdjára

Jupiter holdja

A Jupiter holdja akár életnek is otthont adhat


A Jupiter holdja, az Európé (Europa) az utóbbi időben az érdeklődés középpontjába került, mert a felszínét borító jégpáncél alatt megbújó óceán akár az életnek is kedvező feltételeket teremthet. Hogy ez így van-e, azt a NASA jövő ősszel útnak induló űreszköze, az Europa Clipper hivatott feltérképezni.


Aki pedig szeretne szimbolikusan maga is részt venni a küldetésben, az a NASA oldalán regisztrálhat december 31-ig, hogy felküldje a nevét a világűrbe.

A NASA Üzenet a palackban elnevezésű kampányának keretében Ada Limón amerikai költőnő versét írhatjuk alá, amely a két vizes világ, a Föld és az Europa összekötéséről szól. A verset a résztvevők nevével együtt az űrhajóra szerelt, aprópénz méretű mikrocsipekre „stencilezik“ elektronsugár segítségével, a csipeket pedig egy fémlemezre rögzítik az űrszonda külső borításán. Így indulnak 2,6 milliárd kilométeres utazásra a Jupiterhez 2024 októberében. (A szöveg minden sora kisebb lesz, mint az emberi hajszál ezredrésze).Az űrhajó a tervek szerint 2030-ban áll Jupiter körüli pályára áll, és az évek alatt mintegy ötvenszer repül el a Jupiter jeges holdja felett, részletes méréseket végezve, hogy megállapítsa, alkalmasak-e az életre az Europán megfigyelhető körülmények.

A NASA oldalán térkép is mutatja, hogy hányan iratkoztak már fel a küldetésre, Magyarországról a jelen állás szerint 6008 ember szeretne virtuálisan részt venni az űrutazáson.A vers ITT olvasható angolul.

Forrás: NASA, csillagaszat.hu, kép: Juno-küldetés/NASA

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük