Tényleg módosíthatják a farkasok védettségét

farkasok védettsége

Módosulhat a farkasok védettsége


Az Európai Bizottság a farkasok nemzetközi státuszát szigorúan védettről védettre módosítaná a megnövekedett populációkra vonatkozó új adatok alapján. A WWF Magyarország elutasítja a javaslatot, ugyanis az tudományosan nem megalapozott.

A bizottsági sajtóközlemény szerint a vadon élő állatok, növények és élőhelyek védelméről szóló európai egyezményt 1979-ben fogadták el, az akkor aktuális tudományos adatok alapján. A brüsszeli testület szeptember elején felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat. Az összegyűjtött információk alapján a bizottság szerdán közzétette új javaslatát, amelyben a farkasok szigorúan védett uniós státuszának felülvizsgálatát javasolja.

Az Európai Bizottság friss elemzése szerint az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt a farkaspopuláció, és a farkasfalkák egyre nagyobb területeket foglalnak el. Huszonhárom uniós tagállamban több mint húszezer farkas él, amelyek állománya folyamatosan nő. Mint írták, ez a bővülés azonban veszélyt jelent jószágra és potenciálisan az emberre is, státuszuk módosítása ezzel indokolható. A “megfelelő kármegelőzési beruházások” támogatására uniós finanszírozás áll rendelkezésre

Ursula von der Leyen a bizottság elnöke a javaslatról elmondta, a farkasfalkák hatékonyabb kezelése érdekében a helyi hatóságok nagyobb rugalmasságot kértek. Az EU-nak ezt elő kell segítenie és a bizottság javaslata fontos előrelépést jelent e téren.

“Mély meggyőződésem, hogy célzott megoldásokat találhatunk a biológiai sokféleség fenntartására, ugyanakkor a vidéki megélhetés védelmére is.”

Az uniós tagállamoknak jóvá kell hagyniuk a javaslatot, majd azt benyújtják a vadon élő állatok, növények és élőhelyek védelméről szóló berni egyezmény állandó bizottságának elfogadásra.

Tiltakoznak a természetvédők

A WWF Magyarország az MTI-nek elküldött közleményében hangsúlyozta: az európai farkasok határokon átnyúló kilenc populációjából a Természetvédelmi Világszövetség listája szerint hat továbbra is sebezhető vagy mérsékelten fenyegetett.

A javaslat a faj magyarországi védelmét ugyan nem érintené a gyakorlatban, de mivel a magyar és a Szlovákiában élő farkasállomány összefüggő populációt alkot, egy ilyen döntés negatív hatással lehet erre a farkasállományra is.

A természetvédelmi szervezet szerint tény, hogy a farkasok jelenléte néha komoly kihívás az állattartók és vadgazdálkodók számára, de a tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a nagyragadozók állományának szabályozása nem hatékony eszköz a károk csökkentésére tett kísérletekben.

A WWF Magyarország szerint a farkasok által okozott károk legnagyobb részét ki lehetne küszöbölni, az állattartók számára támogatásokat kellene biztosítani a farkasokat távol tartó infrastruktúra kiépítésére.

Magyarországon az elmúlt 100 évből nincs példa arra, hogy vadon élő farkas emberre támadt volna, és Európa más országaiban is rendkívül ritka az ilyen eset – írták.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több farkas

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A kutya vagy a törpemalac empatikusabb?

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói házi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését hasonlították össze. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan reagálnak…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük