Ezt tegyük, ha inváziós szúnyoggal találkozunk

szúnyog

Ezt tegyük, ha inváziós szúnyoggal találkozunk


A június eleji nagy mennyiségű csapadékot követő meleg miatt várhatóan tömegesen jelennek meg az inváziós csípőszúnyogok, ezért az ökológiai kutatóközpont a lakosság segítségét kéri.

Azt kérik, hogyha inváziós csípőszúnyoggal találkozunk, akkor a fogás helyének és idejének megjelölése mellett küldjük el a példányt nekik (Dr. Soltész Zoltán, Ökológiai és Botanikai Intézet, Ökológiai Kutatóközpont, 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.), vagy küldjünk róla fényképet a szunyog@ecolres.hu címre.

A MosquitoAlert nevű, magyar nyelvű mobilapp is segítséget jelenthet a szúnyogok azonosításához.

Az inváziós csípőszúnyogok azért veszélyesek, mert számos olyan kórokozót terjeszthetnek, amelyet a magyarországi csípőszúnyog fajok nem. Aktívan csípik az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, hüllőket és madarakat, így terjeszthetnek állatról emberre terjedő kórokozókat is.

Az inváziós csípőszúnyognak három alfajával találkozhatunk: az ázsiai tigrisszúnyoggal, a koreai és a japán bozótszúnyoggal. Bővebb tájékoztató olvasható a kutatóközpont honlapján, a szunyogmonitor.hu-n.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Erik Karits/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

  A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Tavaly nyáron kipróbáltam a cikkben megadott elérhetőséget. Egy szúnyogról küldtem be képeket este, másnap reggel válaszoltak és beazonosították a rovart. Szóval tényleg gyorsan reagálnak a beküldött infóra.

   1. Author

    Ó, de jó, hogy ez ilyen flottul megy, köszi, hogy megosztottad! 🙂
    Milyen szúnyogot találtál?

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük