Jó hír érkezett az idegenhonos szúnyogokról

Szúnyog

Jó hír érkezett az idegenhonos szúnyogokról


Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) 2019-ben indította el kutatói-társadalmi összefogáson alapuló Szúnyogmonitor-projektjét, hogy felmérje az emberre és háziállatokra is veszélyes kórokozókat terjesztő inváziós csípőszúnyogfajok hazai terjedését. Az e-mailen és mobilapplikáción keresztül beküldött fényképeket vagy postán feladott preparátumokat a szakemberek értékelik, és ezek alapján folyamatosan frissülő elterjedési térképeket készítenek.

Az elmúlt 10-15 évben az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog mára mind elterjedt hazánkban.

Ezek számos kórokozót hordozhatnak, ezért az ökológusok a befogott példányok szűrésével felmérik a populációk fertőzöttségét. Ahol már beigazolódott a jelenlétük, ott a kutatók a lakossági bejelentések alapján mintát vesznek a helyi szúnyogokból, így két-háromezer egyedet sikerül megfogniuk évente.

Eddig két trópusi eredetű vírust, az Usutut és a nyugat-nílusi láz vírusát, illetve a Dirofilaria fonalférgeket keresték a mintákban. E vírusok – melyek az emberben influenzaszerű tüneteket okozhatnak – elsődleges gazdái a madarak.

Vírussal fertőzött inváziós csípőszúnyogot eddig nem találtak a kutatók a befogott példányokban, de az őshonos szúnyogokon – például a dalos szúnyog egyedein – végzett tesztek néhány esetben pozitív eredményt mutattak.

A háziállatok szív- és bőrférgességét okozó fonalférgeket az ázsiai tigrisszúnyogban és a koreai szúnyogban is kimutatták, de e fajokban feleakkora volt a gyakoriságuk, mint a kontrollnak használt, őshonos gyötrő szúnyogokban.

Az eddigi eredmények így egyelőre nem igazolják, hogy az inváziós csípőszúnyogok komoly járványügyi fenyegetettséget jelentenének Magyarországon.

Forrás: MTI, kép: Unsplash
    

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tetőzik a Duna Budapestnél

  A magyarországi folyókon 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé…Tovább

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

  Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

  1 hozzászólás

  1. Jöhetnének jó hírek a kullancsokról is, de már most durvul a helyzet.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük