Ezeket a gyógynövényeket gyűjtik a legtöbben

Gyógynövények

Ezeket a gyógynövényeket gyűjtik a legtöbben


A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT) közleményt adott ki a magyar gyógynövényhelyzetről, amiből nemcsak az derül ki, hogy melyek a legnépszerűbb gyógynövények, de az is, hogy vannak még kihasználatlan lehetőségek ebben az ágazatban.

Bár nagy a kereslet, az export mégis rengeteg csökkent 2015 óta: akkor még csaknem 14 ezer tonnát exportáltak, tavaly viszont már csak hétezer tonnát, miközben ennek kétszeresét hozták be.

Az országon mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényeket, és mind az iparban, mind a lakosság körében nagy igény van rájuk.

A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek összes piaci forgalma 60-70 milliárd forint, a teljes szektor becsült nettó kibocsátása 100-120 milliárd forint. Ugyanakkor komoly alapanyaghiány jellemző, a feldolgozó és lepárló üzemek nem tudják kihasználni a kapacitásukat.

120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70-80 fajt rendszeresen be is gyűjtenek, de a feldolgozásban már csupán 30-40 százalék származik a vadon termő állományok gyűjtéséből. A gyógynövénygyűjtés mintegy öt-nyolcezer – elsősorban alacsonyan iskolázott, hátrányosabb régiókban élő – embernek ad munkát.

A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek: a hársvirág, a csipkebogyó, a cickafarkfű, az aranyvesszőfű, a csalánlevél, a zsurlófű, a kamillavirág, a fehér ürömfű, az orbáncfű, a fehérmályva, a feketebodza, a fagyöngy és a vadgesztenye.

A főbb termesztett gyógynövények pedig a mustár, a mák, a konyhakömény, a koriander, az édeskömény, a csipkebogyó, a szurokfű, a máriatövis, az ánizs, a kapor, a kamilla, a citromfű, a menta, a kakukkfű, a levendula és a borsfű.

Forrás: MTI, kép: Anne Nygård/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több növény

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tényleg káros a zöldhomlokzat?

  Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

  még több gasztro

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  5 hozzászólás

  1. Most hallottam Erdélyben, Gyergyóújfaluban, hogy ott a gyógynövény keveréket, amit ők raknak össze teának, burjánnak hívják. 🙂
   Így főnévként még nem hallottam soha, eddig csak a burjánzik igét ismertem.

   1. Pontosabban a burján azoknak a növényeknek a gyűjtőneve, amiből a teát készítik. Mi is ittunk ilyen teát, finom volt. 🙂

   2. Author

    Nekem rémlik, mintha már hallottam volna, de nagyon jó, tetszik ez az elnevezés. 🙂

  2. A borsmenta, citromfű, hársfavirág, csalán és kamilla teán kívűl kúra szerűen diólevél és zsálya teákat szoktam inni. Borsmenta és citromfű függő vagyok🥰 “rendes” teát vagy 20 éve nem ittam.

   1. Author

    Nekem is a borsmenta és a citromfű a kedvencem, de a csalánt is szeretem. 🙂 De szeretem a sima teákat is, feketét, zöldet, tarkát. 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük