A klímaváltozás miatt kevesebb a sárgabarack

sárgabarack

A klímaváltozás miatt kevesebb a sárgabarack


Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna sárgba- vagy kajszibarackot takaríthatnak be a termelők. Ez több mint a duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól – derül ki a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB felméréséből.

Idén hosszú szezonra lehet számítani, mivel a szokásosnál két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása. Az ültetvényeken egyelőre nem jelentkeztek minőségi problémák, viszont a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a Dunántúlon és az ország középső, illetve északi és északkeleti részében. A legjelentősebb terméskiesés Pest, Bács-Kiskun és Borsod vármegyében várható.


A korábban elindult termőterület-bővülés az elmúlt évek drasztikus fagykárai miatt megállt. 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700 hektárra nőtt az ültetvények területe, mára 5000 hektárra csökkent. A legfontosabb termőtájak Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében vannak.

Az évről-évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutatott az elmúlt években. Míg 2018 előtt 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 2023-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt már csak 6-8 ezer tonna kajszi termett. Az idei évre vonatkozó termésbecslés a következő hetek időjárásának függvényében változhat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gyümölcs

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Olcsóbbak idén a gyümölcsök

Bizonyára a kedvező időjárásnak is betudható, hogy olcsóbbak lettek az idénygyümölcsök tavalyhoz képest. Ráadásul a zöldségek nagy része sem drágult…Tovább

4 hozzászólás

 1. Pont ma kaptam egy vödörnyit a szülőfalumból. Majd ki kell találnom, hogy mi legyen vele.
  A minőségellenőrzés már megvolt. Megkóstoltam. Finom! 🙂

  1. Author

   Nyami! A jászsági sárgabarack! <3 A mama isteni lekvárokat főzött belőle.

   1. Egy részéből dzsemet főzök én is. 😋 Már lecukroztam, és holnap reggel fő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük